Градовете не са готови за автономните коли

Самоуправляемите коли, като този модел на Ford, скоро ще тръгнат по пътищата, но градовете не са готови за промяната

Самоуправляемите коли, като този модел на Ford, скоро ще тръгнат по пътищата, но градовете не са готови за промяната

Към края на десетилетието се очакват две важни технологични нововъведения – мрежите от пето поколение (5G) и самоуправляемите автомобили. Докато преходът към 5G е неизбежен и индустрията се подготвя за него, не така стоят нещата с автономните коли, въпреки амбициите на авто-производителите.

През 2020 г. по пътищата ще се появят самоуправляеми коли от първо поколение, които се разработват интензивно в момента от редица производители. Готови ли за обаче за тази драстична промяна големите градове?

Проучване на американската организация National League of Cities, установява, че само 6% от 68-те големи градове в САЩ имат план за действие при появата на автономни коли по пътищата. Само 3% пък отчитат въздействието на масови услуги като Uber и Lyft при анализа на пътния трафик, като се има предвид, че новите услуги са достъпни в 60 от най-големите градове.

Засега няма никакви индикации, че градовете имат дългосрочни планове за оптимизация на структурата на пътищата за появата на автономни автомобили. Разпространението на подобни коли в бъдеще може да доведе, например, до това, че в централните райони на големите градове да се освободят 25% от площите, заемани в момента от паркинги, както и до редица други промени, за които трябва да се мисли още отсега.

Коментари по темата: „Градовете не са готови за автономните коли”

добавете коментар...

  1. Комбайнер

    Да вземат да покарат по българските улици и тогава да видим.

Коментар