Япония подготвя строителни роботи за Марс

Човечеството гледа с надежда към Марс, надява се да колонизира Червената планета

Човечеството гледа с надежда към Марс, надява се да колонизира Червената планета

Японската космическа агенция JAXA планира да създаде роботи, които ще помогнат на астронавтите да построят и обслужват бази на Луната и Марс, съобщават медиите в страната.

Разработката на подобни андроиди е изключително важна за усвояване на космическото пространство, тъй като извършването на каквито и да е дейности на големи разстояния от Земята изисква много време за комуникация с командния център.

Роботите трябва да могат да действат напълно самостоятелно, по предварително зададена програма. Учените ще им възложат задачи като производство на строителни материали от елементи, които се намират на повърхността на Луната и Марс – например желязо, алуминий и минерали, както и отделяне на вода, пригодена за пиене.

За да превърне идеята си в реалност, JAXA ще построи експериментална площадка от 400 кв. метра  в град Сагамихара, която ще имитира повърхността на Луната или Марс. В проекта ще се включат и японски корпорации.

По-рано НАСА съобщи, че в момента търси подходящо място за първия пилотируем кораб, който ще кацне на Марс след 20 години. Площадката трябва да има площ от 200 кв. км и да е удобна за кацане на кораба.

Напоследък Япония взима активно участие в програмите за усвояване на космоса. На 7 ноември JAXA съобщи, че работи по създаване на нов комплекс от системи за обезпечаване на живота на Международната космическа станция.

Коментари по темата: „Япония подготвя строителни роботи за Марс”

добавете коментар...

  1. *

    Само не разбрах цвъко от какъв зор се изцвъка под тая статия?

  2. Anonymous

    Най-накрая някой да се сети, че без сериозна автоматизация хора на Марс няма да оцелеят дългол

    Баламурниците плямпат, японците действат.

  3. tziko

    И едно хотелче може да вдигнат, пък ако не тръгне ще го продадат на руснаците за 200Е м2.

Коментар