Huawei и Xiaomi влизат на пазара за лаптопи

Лей Джун ще се опита да наложи бранда Xiaomi и на пазара за мобилни компютри

Лей Джун ще се опита да наложи бранда Xiaomi и на пазара за мобилни компютри

Две мощни китайски компании ще атакуват пазара на лаптопи. През следващата година се очакват първите мобилни компютри с марките на Huawei и Xiaomi – играчи от Топ 5 в бизнеса със смартфони.

Тайванският производител Compal Electronics вече е получил поръчка от Huawei за сглобяване на 600 хиляди ноутбука, докато Xiaomi е възложила на Compal и Quanta Computer общо 800 хиляди машини, съобщи DigiTimes.com.

Заявените обеми са по-малко от очакваните, отбелязва тайванският източник. Очевидно Huawei и Xiaomi ще навлизат предпазливо на пазара, предвид намаляващото търсене на ноутбуци напоследък.

Именно заради слабото търсене, играчи като Sony, Samsung и LG прекратиха или значително редуцираха участието си на пазара за мобилни компютри. Единствено Apple успява да запази нива на печалби от продажбите на лаптопи, твърдят анализаторите.

По данни на TrendForce, през третото тримесечие на 2015 г. доставките на MacBook в световен мащаб са нараснали с 20%, в сравнение с предходните три месеца, в резултат на което делът на Apple е достигнал 11,8%.

За техническите характеристики на лаптопите на Huawei и Xiaomi се знае твърде малко. Очаква се Huawei да  пусне 10-инчов модел с хибридна конструкция, докато Xiaomi ще заложи на 15-инов ноутбук под Linux на цена около $470.

Коментар