Android прави microSD картата системна памет

Функцията Adoptable storage дава възможност за форматиране на microSD картата и използването й като част от системната памет

Функцията Adoptable storage дава възможност за форматиране на microSD картата и използването й като част от системната памет

Производителите на смартфони и таблети продължават да пускат устройства само с 16GB вградена флаш памет, което за много потребители е недостатъчно. Разширението с карти памет е възможно, но не дава желаната функционалност за пускане на нови приложения.

Нова функция Adoptable storage в операционната система Android Marshmallow позволява форматиране на microSD картите по такъв начин, че операционната система да ги възприема като част от системната памет. При това, картата става неотменна част от устройството и ако бъде извадена, ще се наруши работата на приложенията и на самата операционна система.

Засега новата функционалност работи доказано на HTC One A9. При първата инициализация на картата памет, системата сама предлага варианти за нейното използване – като сменяем носител или като вътрешен диск. При избор на втория вариант, картата се форматира в EXT4 с използване на 128-битово AES кодиране и се монтира като системен дял, след което се тества нейната скорост на четене и запис.

Трябва да се има предвид все пак, че нито една карта памет не може да се сравнява по бързодействие с вградената флаш памет в устройството. Препоръчително е за системни карти да се избират модели от Class 10 и UHS, но дори и те няма да предложат същите скорости на четене и запис като вградения сторидж.

При работа с обикновени приложения, например редактор на текст, разликата в бързодействието остава почти незабележима, макар и системата да известява, че паметта работи по-бавно от препоръчваната скорост. За евтини устройства с малко памет като Android One и други достъпни смартфони и таблети подобно решение може да се окаже истинско спасение.

Коментари по темата: „Android прави microSD картата системна памет”

добавете коментар...

  1. divoto65

    докато видим бюджетни устройства с Marshmallow ще мине доста време

  2. Anonymous

    Това чудесно се връзва с липсата на криптиране на данни 🙂

Коментар