Acer Aspire E5-771G – елегантна алтернатива на десктопа

Със своя просторен екран Acer Aspire E5-771G е перфектна машина за делови занимания и развлечение

Със своя просторен екран Acer Aspire E5-771G е перфектна машина за делови занимания и развлечение

Големият лаптоп може да ви се струва отживелица. Ако погледнете щандовете с техника в хипермаркетите, ще видите наситено присъствие на малки, компактни модели – с екрани от 10 до 13 инча, наред с най-масовия 15-инчов формат.

Но какво ще кажете за лаптоп със 17-инчов дисплей? Мислите, че е прекалено голям, тежък и с кратък живот на батерията? Нищо подобно! Освен ако не искате да носите мобилния си РС навсякъде с вас в малка чантичка, подобен лаптоп ще ви даде само ползи.

Още при първия допир с Acer Aspire E5-771G, модификация 7995, разбрахме, че това е перфектната машина за работа, а защо не и за развлечение в свободното време. На първо място, получавате комфортен, просторен екран с диагонал 17,3 инча – подобен размер имат много от мониторите за настолни компютри. Не случайно лаптопите с този формат се наричат„заместители на десктопа”.

Aspire E5-771G е изпълнен в стилен и елегантен корпус, с алуминиев сив капак

Лаптопът Aspire E5-771G е изпълнен в стилен и елегантен корпус, с алуминиев сив капак

Естествената резолюция на матовия, щадящ очите дисплей е Full HD 1920х1080 пиксела, която е критерий за високо качество на изображението. Докато при малък екран подобна резолюция ще направи буквите, иконките и други детайли от интерфейса да изглеждат много малки, на просторния дисплей на Aspire E5-771G ще виждате същия обем информация, но в доста по-удобен за окото размер.

За още по-комфортна работа допринася много и тъчпадът на Aspire E5-771G – той също е доста голям, удобно разположен под клавиатурата леко вляво. Но не само това е неговото предимството – благодарение на разширената мултичъч функционалност, можете с лекота да съфирате в уеб, да преглеждате документи и да навигирате в интерфейса на операционната система и приложенията. Можете, например, да скролирате страници чрез небрежно приплъзване на два пръста едновременно по тъчпада или да увеличавате и намалявате изгледа на екрана по същия начин, по който правите това на сензорния си смартфон.

Aspire E5-771G предлага удобството на пълноразмерна клавиатура и голям тъчпад  жестово управление

Aspire E5-771G предлага удобството на пълноразмерна клавиатура и голям тъчпад с жестово управление

Въобще, взаимодействието с Aspire E5-771 е максимално улеснено и удобно – не само заради тъчпада, но и благодарение на разкошната клавиатура. Тук е второто съществено предимство на лаптопа в голям формат – работният плот пред екрана е достатъчно просторен, за да се разположат на него пълноразмерна клавиатура от островен тип, вкл. с отделен цифров блок, и огромен тъчпад, като същевременно остава доволно много място за свободно и удобно отпускане на дланите и китките на ръцете върху плота. Няма да се уморите да пишете на този лаптоп, дори цял ден да правите това.

И ако споделените дотук предимства са очаквани за 17,3-инчов лаптоп, то вероятно ще се изненадате да чуете, че въпреки големите си размери, моделът на Acer не е никак тежък – по-малко от 3 килограма – и стои доста елегантно с тънкия си профил и изчистен дизайн, пощаден от всякакви излишни детайли. Капакът и работният плот са изпълнени от полиран алуминий в сив цвят, докато останалата част от корпуса е в черно. Мит е, че подобен голям лаптоп е тежък и неудобен за пренасяне.

Aspire E5-771G работи безупречно под управление на новите операционни системи Windows 8/8.1/10

Aspire E5-771G работи безупречно под управление на новите операционни системи Windows 8/8.1/10

Не е проблем да поставите Aspire E5-771G на коленете си – с подходяща подложка, разбира се – и да работите дълго време на него, без да усещате тежест или пък нагряване. Лаптопът остава тих и хладен през по-голяма част от времето – ще чуете шума от охлаждащия вентилатор обикновено при ъпдейтите на операционната система и сканирането на антитвирусната програма.

Още една приятна изненада, която развенчава митове за големите лаптопи, е времето за автономна работа на Aspire E5-771G. Моделът ще ви зарадва с над 5 часа издръжливост с едно зареждане на батерията. Впечатляващо, нали! Колко от по-малките ноутбуци, особено 15-инчовите мейнстрийм модели, могат да се похвалят с толкова дълго време за работа на батерия – обикновено зарядът се изчерпва за 2-3 часа, а в някои случаи и за по-малко.

Но да видим как се справя машината на Acer с основното си предназначение – деловите задачи. Не се съмнявайте въобще, това е лаптоп за пълноценна, интензивна работа. Наред с комфорта и удобството, този представител на линията Aspire E17 ни убеди, че има желаната изчислителна мощ и бързодействие за гладко изпълнение на офисни и уеб приложения и освен това е напълно пригоден за възможностите на новата операционна система Windows 10.

Дизайнът на Acer Aspire E5-771G е максимално изчистен, делови, без никакви излишни елементи

Дизайнът на Acer Aspire E5-771G е максимално изчистен, делови, без никакви излишни елементи

Моделът разчита на двуядрен процесор Intel Core i7-5500U (TDP не повече от 15 вата) с тактова честота 2,4GHz, която се повишава в Turbo Boost режим до 3GHz. Процесорът работи в тандем с графичен ускорител Nvidia GeForce 840M с отделна видеопамет 2GB VRAM, а оперативната памет е 8GB DDR3, с възможност за разширение до 16GB.

Впечатляващи са скоростта на зареждане на операционната система, мигновеното приспиване и събуждане на машината с всички отворени приложения. На практика, можете да започнете моментално работа по недовършените си и нови задачи, без никакво забавяне, с натискане само на един бутон. Все пак, тестваният модел има 128-гигабайтов SSD за бърз достъп до операционната система и съпътстващите я приложения, а на разположение за данни и други програми е капацитетът на огромен, 1-терабайтов HDD.

Напълно достатъчен набор от интерфейси завършват профила на този удобен, издръжлив и бърз лаптоп на Acer. Имаме под ръка четири USB порта (2xUSB 2.0 и 2xUSB 3.0), HDMI за свързване към телевизор, слот за карти памет, мрежов гигабитов интерфейс, VGA порт за външен монитор, безжичен Wi-Fi модул 802.11b/g/n, гнездо за слушалки и микрофон, както и HD уеб камера за видеоконференции през Skype.

Макар и с голям 17,3-инчов екран, Aspire E5-771G изглежда елегантно, не е тежък и издържа дълго време на батерия

Макар и с голям 17,3-инчов екран, Aspire E5-771G изглежда елегантно, не е тежък и издържа дълго време на батерия

Добавете и вграденото Blu-ray устройство, което ще ви позволи да гледате на Aspire E5-771G филми с безупречно качество. Лаптопът има стереоговорители с достатъчно висока мощност, но за още по-пълноценно аудио изживяване при гледане на филми и видео или просто за слушане на музика може да свържете външни тонколонки с отделно захранване.

След всичко казано дотук, вероятно очаквате непосилна цена за Aspire E5-771G. Не, моделът е напълно достъпен като цена за потребители, търсещи достатъчно мощен и удобен компютър за работа и развлечение, който няма да е остарял на втората година. Вариант на тестваната конфигурация се предлага на пазара у нас на цени от около 1380 лв., без операционна система и диск SSD, както и без Blu-ray за сметка на DVD устройство.

Коментари по темата: „Acer Aspire E5-771G – елегантна алтернатива на десктопа”

добавете коментар...

  1. DO

    Светкавица е лаптопа, имам подобен – нема грешка

  2. sda

    двуядрен i7 и 840 GT… за 1400 лв… Вие… нормални ли сте?!
    и *********************

Коментар