Google с исторически скок на борсата

Google може скоро да стане втората компания в света с оценка от над 500 млрд. долара

Google може скоро да стане втората компания в света с оценка от над 500 млрд. долара

Акциите на Google поскъпнаха до рекордно високо ниво в края на миналата седмица. Рекордни са и темповете на ръст на котировките на интернет компанията, съобщи MarketWatch.

В петък, 13 ноември, ценните книжа на Google увеличиха стойността си с 16,3%, достигайки историческите 699,62 долара за брой. Само за един ден пазарната капитализация на интернет гиганта подскочи с 66,9 млрд. долара, което е рекорден показател за подем, откакто Google се търгува на Уолстрийт.

При закриване на борсата Nasdaq в края на седмицата, капитализацията на Google възлизаше на 478 млрд. долара, отбелязват наблюдателите на пазара.

Досега най-големият ръст в цените на акциите за един ден принадлежеше на Cisco, чиято пазарна капитализация се повиши с 66,1 млрд. долара на 17 април 2000 г. Цената на Apple пък подскочи с 46 млрд. долара на 25 април 2012 г.

Поне пет брокерски компании, сред които JPMorgan, Bernstein Research, Nomura Research, Jefferies и Evercore, очакват по-нататъшен ръст на котировките на Google. Анализаторите повишиха целевата оценка за стойността на акциите на компанията за следващите 12 месеца до 800 долара, след публикуване на финансовия отчет за третото тримесечие на 2015 г.

Приходите на Google през тримесечието възлизат на 18,68 млрд. долара, което е ръст от 13% на годишна база. Чистата печалба се е увеличила от 2,7 до 4 млрд. долара. Корпорацията превишава очакванията на Уолстрийт.

Ако ценната на една акция на Google стигне 800 долара, то пазарната капитализация на компанията ще възлезе на 547 млрд. долара. При подобно развитие, Google ще стане втората компания в света с оценка от над 500 млрд. долара. В момента Apple струва 740 млрд. долара.

Коментар