Motorola се врече на Linix в Сан Франциско

Вторият по големина производител на мобилни телефони, Motorola, даде обет за вярност към Linux, вчера на конференцията LinuxWorld в Сан Франциско. Вицепрезидент на компанията обяви, че в следващите две години около 50-60% от телефоните на Motorola ще използват операционна система Linux.
До момента компанията разчиташе на софтуер с отворен код само в телефоните си от висок клас. Сега Motorola поема курс към използване на Linux-базиран софтуер и в масовите модели, като първият такъв е ROKR E2. Още през следващата година потребителите в Европа и Северна Америка ще могат да си купят Linix-базирани телефони от Motorola на цени от 100 до 300 долара. 
Компанията пусна хай-енд телефони с Linux преди 3 години и досега е успяла да продаде около 5 милиона броя. Това постижение обаче не е достатъчно убедително, според анализатори от iSuppli, тъй като само през второто тримесечие на настоящата година Motorola е продала общо 51,5 милиона мобилни апарата.
По данни на производителя, Linux вече е успяла да изпревари операционната система на Microsoft в мобилните телефони. През 2010 година Motorola очаква Linux да остави зад гърба си и Symbian, третата популярна система за този клас продукти.

Коментар