easyJet внедрява ускорено изкуствен интелект

Алберто Рей-Вияверде ще ръководи дейностите, свързани с изкуствения интелект в easyJet ??

Алберто Рей-Вияверде ще ръководи дейностите, свързани с изкуствения интелект в easyJet

Европейската авиокомпания easyJet назначи ръководител „Научни данни”, за да ускори процесите по използване на софтуерен изкуствен интелект. Технологията трябва да подобри ефективността, да намали разходите, да увеличи приходите и удовлетвореността на клиентите, съобщиха от авиопревозвача.

Софтуерният изкуствен интелект ще се използва за подобрение на редица области, като полетните разписания, надеждността на флота, изборът на бордни продукти (храни и напитки) по време на полет, както и на новата програма за лоялност на авиокомпанията – Flight Club.

Изкуственият интелект работи с компютърни програми за анализ на огромни масиви данни – например на 170-те милиона храни и напитки, предлагани годишно във всички полети на еasyJet, на 1,5-те милиарда часове, прелетявани всяка година от компонентите на всички самолети, на 1,3-те милиарда търсения на easyJet.com през последните 12 месеца.

Традиционните компютърни технологии просто отчитат и записват такива данни, докато модерните компютърни решения с изкуствен интелект започват да използват тези данни с цел предвидимост на бъдещи събития.

Така например, предсказването на отказ на даден компонент, с цел замяната му по планиран начин, елиминира неочакваната повреда, която би могла да доведе до забавяне на полет. Друг пример е предсказването на категориите търсене на определени храни и напитки за всеки полет, така че доставките да съответстват на търсенето на клиентите, без да привършват или надвишават нужното количество.

„Четвърти сме по големина в Европа, всички резервации се правят чрез easyJet.com, летим с един тип самолети и само на къси разстояния. Тази комбинация произвежда огромно количество данни. Прилагането на изкуствен интелект има изключителен успех в обработването на такъв обем от данни. Същевременно предоставя опция за създаване на модели и тенденции, извлечени от базата данни”, коментира Алберто Рей-Вияверде, директор „Научни данни” в easyJet.

Към днешна дата анализите касаят способностите и тяхното диагностициране. Модерният изкуствен интелект е повече фокусиран  върху предсказуемите способности, така че компанията да разбира по-добре бъдещето и плановете за него.

easyJet прилага изкуствен интелект от 5 години в системата си за управление на приходите. Тя реагира на движенията в потребителското търсене и определя цените на билетите. Авиокомпанията вече има около 25 анализатори, които работят в сферата на научните данни.

Коментар