Intel вгражда Altera технология в Xeon

Първият Xeon процесор с вградена FPGA ще излезе на пазара през 2016 г.

Първият Xeon процесор с вградена FPGA ще излезе на пазара през 2016 г.

Първите процесори на Intel с вградени технологии на придобитата компания Altera ще излязат в началото на 2016 г., стана ясно на конференция в Сан Франциско. Intel купи Altera по-рано тази година за сумата от 16,7 млрд. долара.

Xeon с интегрирана на подложката програмируема логическа матрица (FPGA) на Altera ще се появи на пазара през първото тримесечие на 2016 г. Очаква се интерес към подобен процесор да проявят доставчиците на облачни услуги като Amazon, Facebook, Google, Microsoft и други, които могат да адаптират FPGA за своите задачи.

Програмируемите логически матрици са предназначени за специални приложения и принципно не се използват в сървърното оборудване на големите центрове за данни, пише Fudzilla.com. Към 2020 г. обаче една трета от дейта центровете ще ползват FPGA чипове, очаква Intel.

Обединяването на Xeon с FPGA ще създаде мощен и програмируем процесор, който може да се монтира на сегашните слотове за Xeon процесори, уточняват от компанията. Конкретният FPGA модел на Xeon и цената му още не са известни.

Коментар