Сорос купува дял в украинска ИТ компания

Фонд на милиардера Джордж Сорос придоби значителен дял в украинската ИТ компания Ciklum, която е базирана в Киев и оперира на международния пазар, съобщи РБК-Украйна.

По-конкретно, Соросу Ukrainian Redevelopment Fund купува акции на Ciklum, които принадлежат на Horizon Capital и Majgaard Holdings. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на годината.

„Придобиването на дял в Ciklum е инвестиция в това, което наричам Нова Украйна – в младите украинци, които искат тяхната страна да избяга от миналото и да достигне отвореното общество”, коментира сделката Джордж Сорос.

Ciklum се занимава с разработка на софтуер и има филиали във Великобритания, Швейцария, Дания, Беларус и Пакистан. Компанията е основана през 2002 г. от датски предприемач, който в момента е неин генерален директор.

По-рано тази година Сорос заяви, че е готов да инвестира 1 млрд. долара в украинската икономика при условие, че частните инвестиции бъдат обезпечени с политическа подкрепа от западните страни. Той също така призова МВФ да отдели повече средства за възстановяване на икономиката на Украйна.

Коментар