Windows навършва днес 30 години

На 20 ноември 1985 г. Бил Гейтс и неговият екип представиха първата версия на Windows

На 20 ноември 1985 г. Бил Гейтс и неговият екип представиха първата версия на Windows

На днешния ден преди 30 години се появи първата версия на операционната система Windows. На 20 ноември 1985 г. Бил Гейтс представя Windows 1.0 с графичен потребителски интерфейс, като оттогава досега излязоха девет пълноценни версии на най-популярната платформа за персонални компютри.

Windows 1.0, създадена първоначално като инструмент за работа с операционната система MS-DOS, направи възможно въвеждането на команди не само в текстов вид от клавиатурата, но и с помощта на неотменния в днешно време аксесоар – мишката.

Голям скок в развитието на Windows беше появата през 2001 г. на версията XP, която основателно се счита за най-дълготрайната платформа на Microsoft – и до ден днешен на нея работят много потребители на персонални компютри.

Историята на Windows започна преди 30 години, като оттогава досега излязоха 9 пълноценни версии на платформата

Историята на Windows започна преди 30 години, като оттогава досега излязоха 9 пълноценни версии на платформата

Поддръжката на Windows XP беше прекратена официално от Microsoft през април 2014 г., 13 години след анонса на платформата. Компанията направи всичко възможно да накара потребителите да преминат към новите, модерни операционни системи.

В момента най-разпространената версия е Windows 7, но в последните месеци се наблюдава бърз преход към най-новата ОС на Microsoft – Windows 10. Компанията даде възможност на всички легални потребители на Windows 7, Windows 8 и 8.1 да обновят безплатно операционните си системи до версия 10.

За своите 30 години съществуване Windows 10 се промени до неузнаваемост. Макар и критикувана от мнозина, системата се усъвършенства непрекъснато, с отчитане на тенденциите в ИТ и желанията на потребителите.

Не всички версии на Windows са успешни – за провали се считат например Vista и Windows 8, докато с други от изданията потребителите се разделят с неохота – например с Windows XP и Windows 7. Новата платформа Windows 10 също има потенциал да се наложи като един от най-успешните продукти на Microsoft.

Коментари по темата: „Windows навършва днес 30 години”

добавете коментар...

  1. john LII

    Машшаалаа пишлеме

Коментар