US военни тестват четириноги роботи

Морската пехота на САЩ (The United States Marine Corps) започна изпитания на четириногия робот Spot, разработка на компанията Boston Dynamics. Военните тестват възможностите на робота да се придвижва по асфалт, пресечена местност, гора и по тесните улици на населени места.

Spot се явява усъвършенстван вариант на робота BigDog, който може да се придвижва по-тихо от своя предшественик и по значително по-сложни повърхности. Машината се управлява дистанционно от разстояние до 500 метра с помощта на ноутбук и геймърски контролер.

В хода на изпитанията Spot се учи да гледа от ъгъла, да определя местоположение и да открива възможни заплахи. Засега роботът няма да влиза на въоръжение, като целта на изпитанията е военните да преценят има ли смисъл да използват подобни решения в бъдеще.

Инженерите на Boston Dynamics вярват, че роботи, подобни на Spot, могат да помогнат съществено в реалните военни операции – те са способни да изпълняват разузнавателни мисии и да доставят товари. Освен това роботите могат да се изпращат в горещи точки, където рискът от загуба на жива сила е много голям, и така буквално да спасяват живота на войниците.

Коментар