Японци обещават истинска 4К резолюция в смартфоните

Смартфоните скоро ще предложат екрани с пълноценна ултра-висока резолюция 4К

Смартфоните скоро ще предложат екрани с пълноценна ултра-висока резолюция 4К

Скоро след като Sony представи смартфона Xperia Z5 Premium с 4K екран стана ясно, че устройството в повечето случаи работи във Full HD, с изключения на гледането на видео и снимки, заради бързо изтощаване на батерията. На пазара обаче се очакват устройства с безкомпромисни 4К възможности.

Японската компания Fujitsu се е заела да създаде смартфони и таблети с 4К дисплеи в партньорство с учени от Университета Когакуин. Вече е създаден панел с резолюция 3840х2160 пиксела, който при 30 кадъра в секунда (fps) консумира толкова енергия, колкото и във Full HD, съобщи ubergizmo.com.

Учените работят в областта на 4К екраните от доста време, но включването на Fujitsu в проекта е довело до създаване на по-опростена конструкция, която е приемлива за използване в съвременните смартфони.

Благодарение на новата технология, в бъдеще честотата на смяна на кадрите на 4К дисплеите ще достигне 60 fps, докато в момента този показател е наполовина по-малък – 30 fps.

Коментари по темата: „Японци обещават истинска 4К резолюция в смартфоните”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Впрочем… Най-сетне се сетихте да позволите анонимните коментари. Разгеле!

  2. Anonymous

    Има смисъл (незначителен) в определени графични сцени. Например заря от фини частици на черен фон. На 4К ще се вижда по-добре, но дали нетренирано око може да види разлика, не знам.

  3. :)

    Аз съм на 27 инча и съм си го намалил на 1920 защото на повече не виждам смисъл освен за специфична работа. А това с телефоните за какъв … ?

  4. Anonymous

    Баси пълния маркетингов идиотизъм! Разделителната способност на човешкото око е едва една ъглова минута т.е. за да може да се допусне, че 4k изобщо някакъв практически смисъл, дисплеят на телефона трябва да е поне 27-инчов… При това при хора с орлово зрение…

  5. Anonymous

    Е, ще има и малко проблеми GPU-то да захранва всички тия пиксели, но това е друг проблем 😀

Коментар