One Education Infinity – новото име на детския лаптоп

Смяната на всеки един от модулите на One Education Infinity е максимално опростена

Смяната на всеки един от модулите на One Education Infinity е максимално опростена

Инициативата за детски лаптопи OLPC (Лаптоп за всяко дете) еволюира в проект Infinity, който в момента набира финансиране в платформата Indiegogo. Модулният, трансформируем ноутбук One Education Infinity се очаква на пазара след около една година.

One Education Infinity ще се доставя с операционни системи Android и Ubuntu, предварително инсталирани образователни програми и възможност за зареждане на нови приложения чрез услугата App Universe.

Устройството може да работи без клавиатурен блок, в ролята на таблет, но това не е единственият сменяем модул – такива са още няколко: процесор, оперативна памет, постоянна памет, безжични адаптери Wi-Fi и Bluetooth, камера, батерия и дори екран.

One Education Infinity има впечатляващ екран с резолюция 2560х1600 пиксела

One Education Infinity има впечатляващ екран с резолюция 2560х1600 пиксела

Гумираната облицовка в седем различни цвята може да удължи живота на лаптопа при използване в неблагоприятни условия. Смяната на всеки един от модулите е максимално опростена – те просто се поставят в подходящите по размери и форма гнезда.

Първите ноутбуци One Education Infinity ще разчитат на четириядрена SoC с тактова честота 1,4GHz, оперативна памет (RAM) 1GB  и флаш памет 8GB, с възможност за разширение с microSD карти.

Трансформърът може да работи като таблет, и като ноутбук, има гумирана облицовка

Трансформърът може да работи и като таблет, и като ноутбук, има гумирана облицовка

Сензорният екран с диагонал 8,9 инча поддържа доста висока резолюция – 2560х1600 пиксела. Предвидени са също предна и задна камера с резолюции съотвено 0,3 и 2 мегапиксела. Батерията с капацитет 7000 мАч се свързва към лаптопа през интерфейс USB-C.

One Education Infinity е достъпен за поръчки в момента на цена от $250. Серийното производство на трансформъра ще започне през септември 2016 г., като дотогава ще се оптимизират елементната база и конструкцията, устройството ще премине процеси на сертификация, изготвяне на образци и подготовка на софтуера.

В перспектива е възможно разработчиците да предложат и системни модули с операционна система Windows 10, камера с по-висока резолюция и екран със защитно стъкло Gorilla Glass.

Коментар