Анонимната мрежа Tor търси помощ за проекта

Tor е важен инструмент, който се нуждае от нашата поддръжка, казва Лора Пойтрас - журналист и режисьор

Tor е важен инструмент, който се нуждае от нашата подкрепа, казва Лора Пойтрас – журналист и режисьор

Създателите на мрежата за анонимно сърфиране в интернет Tor започнаха кампания за събиране на средства за развитие на проекта. Целта е да бъде намалена зависимостта на Tor от властите на САЩ.

Tor е абревиатура на The Onion Router – това е система от прокси сървъри, която позволява установяване на анонимни мрежови връзки, защитени от подслушване. От нейните услуги се възползват потребители, които искат да запазят своята анонимност, когато посещават различни уеб ресурси и при работа с други приложения по TCP протокол, блогъри, журналисти и др.

Парадоксално е, че 80-90% от финансирането на Tor идва от американското правителство, което от своя страна се опитва да пробие системата за защита на мрежата. Наскоро стана ясно, че ФБР е платило на специалисти от Университета Карнеги Мелън $1 млн. за взлом на Tor.

Досега Tor не се беше обръщала за финансова помощ към обикновените потребители, но последните събития принудиха създателите на системата да предприемат подобен ход. На сайта на проекта тече кампания за събиране на средства за развитие на проекта, така че да се намали зависимостта от правителството.

Журналистът и режисьор Лора Пойтрас, например, твърди, че без Tor не би могла да се свърже с Едуард Сноудън, за когото направи документален филм. „Tor е нужна на журналистите, за да защитят своите източници на информация и свободно да извършват разследвания. Това е важен инструмент, който се нуждае от нашата подкрепа”, казва тя.

Коментар