Европа се нуждае от повече финансиране за иновации

По-големите инвестиции в иновативни компании са от ключово значение за способността на ЕС да бъде на върха на технологиите (снимка: CC0 Public Domain)

Ограниченият размер и дълбочина на капиталовите пазари в ЕС пречат на иновативните компании с висок растеж (scale-up) да набират капитал, особено във фазата на разширяване, когато наличността на финансиране е по-оскъдна. Това забавя натрупването на капитал на фирмите и техния растеж, производителността и заетостта, сочи нов доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Иновативните компании се разширяват в Европа с помощта на публични организации, включително групата на ЕИБ, но те са изправени пред постоянни финансови бариери, за справяне с които ЕС може да направи повече, според доклада, озаглавен „Пропускът в мащаба: ограниченията на финансовите пазари, възпрепятстващи иновативните фирми в Европейския съюз”.

По-големите инвестиции в тези компании са от ключово значение за способността на ЕС да бъде на върха на технологиите и да се конкурира на глобално ниво. Авторите на доклада подчертават, че справянето с недостига на финансиране за разширяване на мащаба на иновативните компании би позволило технологичен напредък в области като зелени технологии, изкуствен интелект и квантови изчисления.

Докладът препоръчва задълбочаване на европейските капиталови пазари, особено пазара на рисков капитал, и подчертава досегашната роля на групата на ЕИБ в подкрепата на иновативни компании и ключови технологии. На пазара на рисков капитал Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) действа като водещ инвеститор и мобилизира частни инвестиции, докато на пазара на рисков капитал ЕИБ е доминиращият играч.

„Групата на ЕИБ играе важна роля в подкрепата на европейската иновационна екосистема”, каза президентът на ЕИБ Надя Калвиньо. „Готови сме да направим повече, особено за прокарване на пътя за истински съюз на капиталовите пазари, което е ключов приоритет за стимулиране на устойчив растеж и създаване на работни места”.

Т.нар. “scale-up” са иновативни фирми с висок растеж на междинен етап на развитие. Разположени между етапа на стартиране и етапа на зряла фирма, те имат потенциал да станат международни лидери в своите сектори.

Но докато ЕС е привлекателен за чуждестранни инвеститори в рисков капитал, недостатъчни вътрешни спестявания се насочват към финансиране на иновативни компании. В резултат на това европейските инвестиции в рисков капитал са приблизително шест пъти по-малко от тези в Съединените щати. Това води до по-бавно натрупване на капитал: след 10 години работа, европейските scale-up предприятия набират 50% по-малко капитал от подобни компании в Силициевата долина.

Европейските scale-up проекти често разчитат на чуждестранни инвеститори за финансиране и повечето водещи инвеститори, които играят ключова роля в кръговете на финансиране, идват извън ЕС. След това, в крайъгълния момент, когато собствеността преминава в други ръце, има по-голяма вероятност scale-up фирмите да бъдат придобити от чуждестранна компания или да бъдат регистрирани в чужбина.

Тази тенденция източва предприемаческия талант в Европа и вреди на перспективите за следващото поколение европейски стартиращи предприятия, подчертава докладът на ЕИБ.

„Наложително е да се обърне внимание на ограниченията на растежа на иновативните компании, за да се гарантира, че Европа ще остане в челните редици на технологичния напредък и ще поддържа глобалната си конкурентоспособност”, каза Дебора Револтела, директор на Икономическия отдел на ЕИБ.

В допълнение към завършването на съюза на европейските капиталови пазари и постигането на финансова интеграция, докладът препоръчва публичният сектор в Европа да катализира частните инвестиции, да предоставя подкрепа на по-ранни етапи от технологичното развитие и да предлага диверсифицирани източници на финансиране – стъпки, за които призова и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 18 юли, когато спечели втори петгодишен мандат.

Нейната нова Комисия, работеща в тясно сътрудничество с ЕИБ, трябва да предложи мерки за улесняване на финансирането на бързоразвиващи се компании от търговски банки, инвеститори и рисков капитал.

Частните пенсионни фондове и застрахователните компании са определени като вторият по големина пазарен сегмент в ЕС и биха могли да бъдат ключов източник на инвестиции за иновативните компании и капиталовия пазар. Насърчаването на този тип инвеститори да участват на пазара, като същевременно се гарантира финансова стабилност, би мобилизирало националните частни спестявания.

Освен това докладът препоръчва политиките на ЕС и националните политики да бъдат координирани в контекста на по-широка промишлена стратегия и да се преодолее недостигът на работна ръка.

Коментари по темата: „Европа се нуждае от повече финансиране за иновации”

добавете коментар...

  1. Fishcake

    Даваш 60 милиарда на Зеленски, отрязваш си евтиното гориво за индустрията и плачеш, че няма пари за иновация.

Коментар