Нова версия на Tor преодолява интернет цензурата

Специализираният браузър Tor е като “маска” срещу цензурата в интернет
(снимка: The Tor Project / Facebook)

Американската организация с нестопанска цел Tor Project пусна значима актуализация на своя специализиран браузър, който е създаден за безопасно и анонимно навигиране в интернет. Новият браузър преодолява интернет цензурата в страни, в които властите успяваха да блокират Tor.

Версия Tor Browser 10.5 се базира на Mozilla Firefox 78 и идва с подобрени възможности за заобикаляне на онлайн цензурата. Сега потребителите от държави, в които Tor е блокиран от властите, могат лесно да заобиколят това ограничение.

За целта е достатъчно да активират една функция в настройките на браузъра, което може да се направи с няколко клика с мишката. Работата на браузъра е обезпечена от обширната прокси мрежа на Snowflake.

Мрежата се подкрепя от потребители-доброволци от „свободни страни” с ниско ниво на интернет цензура. Присъединяването към мрежата не изисква специални умения или финансови инвестиции – достатъчно е да се инсталира специално разширение на браузъра за Chrome или Firefox.

В допълнение към подобрените антицензурни функции, Tor Browser 10.5 има актуализиран интерфейс на диалоговия прозорец за първото свързване към мрежата. Освен това анонимният браузър предупреждава потребителите, ако скритият сайт, който посещават, използва остарели технологии и скоро ще стане недостъпен.

Tor представлява система от сървъри, която поддържа технология за анонимен обмен на информация през компютърната мрежа. Браузърът дава възможност на потребителя да остане инкогнито в интернет и защитава трафика му от анализ.

Новият транспортен механизъм в Tor Browser 10 се нарича Snowflake. Технологията разчита на едноименната доброволческа мрежа от прокси сървъри – твърди се, че броят им е около 8000. Взаимодействието с прокси се осъществява с помощта на протокола P2P WebRTC.

Интересна характеристика на мрежата, която ѝ позволява да набира членове много бързо, е лекотата на настройка на сървъра. Всъщност не се изисква конфигурация – доброволецът просто трябва да инсталира добавка за Chrome или Firefox, която действа като прокси сървър, когато браузърът работи.

По този начин се формира постоянно променяща се мрежа от прокси сървъри, която поради своето естество не е лесно да бъде блокирана – IP адресите на доброволците в много случаи се променят редовно, някои от тях използват различни точки за достъп, включително обществени.

Важно е единствено собствениците на проксита Snowflake да останат на територията на страни с ниско ниво на интернет цензура, в противен случай приносът им към общата кауза ще бъде практически нулев.

Коментари по темата: „Нова версия на Tor преодолява интернет цензурата”

добавете коментар...

 1. нот анонимас

  А има ли алтернатива на тор?

 2. Оги

  Точно това ми беше целта да изглежда лекомислено и глуповато. Аз исках профилът ми да бъде изтрит, но няма такава възможност. Всеки който си мисли, че натискайки копчето Деактивиране е с изтрит профил, жестоко се лъже. И след 2 години да влезе, ще го чакат нови предложения за приятелства 🙂

 3. Оги

  Явно съм бил разбран погрешно. Нищо особено не съм писал във ФБ, просто исках да си изтрия профила, но както е известно има само функция за деактивиране. Именно с помощта на ТОР и чрез влизането от различни IP адреси от ФБ ми “повярваха” че с профила ми се злоупотребява и след 2 месечни опити да спрат това, най-накрая ми пратиха поисмо, че профилът ми е изтрит, но публикациите ми през времето ще останат на сървърите им, без повече да бъдат достъпни. Или казано с 2 думи, аз исках профилът ми да бъде заличен, и това се случи с помощта на ТОР.

 4. Симо

  до Оги
  какво толкова пишеше че да ти изтрият профила във ФБ?

 5. Някой си

  Първо да си влизаш във Фейса през ТОР е глупаво и второ използвай Впн (платен) безплатните не струват.

 6. Филанкишията

  Между другото,прехваленият алгоритъм за криптиране AES е създаден от … NSA
  Не мога да разбера защо толкова го хвалят и използват.

  Овце, сър …

 7. Филанкишията

  TOR е създаден в началото на века (2003 г.) от Пентагона.
  Това никога не е било отричано,нито пък се е криело.

  Логично е да са си оставили “задни вратички”, нали …

 8. Оги

  Би ли споделил с нас невежите, моля от кой е създаден и с каква цел. Блаходарение на ТОР от ФБ официално закриха профила ми (не, не е деактивиран, а изтрит), за което имам и официално писмо. Така, че аз вярвам в анонимността на ТОР. Поздрави!

 9. firekick

  SnowFlake за някои означава сигурност, а всъщност са по-голямата си част слухтари.
  Иначе вярвайте в анонимност и Американска Компания с нестопанска цел, най честото прикритие на службите им!
  Самият TOR няма да влизам в полемики от кой и къде е създаден ‘)

Коментар