iPhone минава на OLED екрани от 2018 г.

OLED панелите имат предимства, но от продуктите на Apple засега само Watch използва подобни панели, тъй като скъпи

OLED панелите имат предимства, но от продуктите на Apple засега само Watch използва подобни панели, тъй като все още те са много скъпи

Apple ще започне да вгражда дисплеи на базата оргаични светодиоди (OLED) в смартфоните iPhone през 2018 г., съобщи японската агенция Nikkei. До този момент компанията използва OLED само в смарт часовниците Apple Watch.

Производителите на OLED панели вече са информирани от Apple и планират да увеличат обемите. Поръчките ще си поделят LG Display и Samsung Display, докато Sharp и Japan Display ще останат на заден план и бизнесът им може силно да пострада.

По груби оценки, Apple обезпечава до 30% от приходите на Sharp и Japan Display. В момента Samsung е единственият доставчик на OLED дисплеи за Apple Watch, докато LG Display, Japan Display и Sharp произвеждат LCD панели за iPhone и iPad.

Изготвянето на големи OLED панели изисква по-сериозни производствени ресурси, а цената на такива екрани е по-висока от тази на LCD панелите, което е и основната причина за отсъствието на OLED в смартфоните и таблетите на Apple до момента.

Коментар