PC пазарът надмина прогнозите за първото тримесечие

Въпреки трудните икономически условия, продажбите на персонални компютри по света през първото тримесечие на 2008 година са се увеличили в съответствие с нормалните сезонни тенденции и дори надвишават очакванията. Реализиран е ръст в двуцифрени проценти в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от iSuppli.
Глобалните продажби на PC-та са се увеличили на 69.9 милиона бройки през Q12008, което представлява ръст в размер на 12.1% в сравнение с 62.4 милиона бройки от първите три месеца на 2007. Hewlett-Packard, Dell и Acer са запазили своите позиции в топ 3, без да се забелязват някакви промени в сравнение с предното тримесечие, показват данните на фирмата за проучвания.
Първото тримесечие на 2008 година е донесло по-големи от очакваните продажби, което се дължи основно на силното търсене на мобилни персонални компютри. Освен това, трябва да се има предвид, че финансовите пазари все още се нагаждат към ефектите от ипотечната криза в САЩ, което оказа влияние на поведението както на потребителите, така и на бизнесите.
През последните пет години продажбите от първото тримесечие нарастваха средно с около 12% в сравнение със същия период от предната година, което поставя резултатите от Q1 на 2008 в рамките на нормалното за индустрията.
Водещата компютърна марка HP започна 2008 година със зашеметяващ старт, увеличавайки бизнеса си с персонални компютри с 23% за една година и достигайки 13.2 милиона продадени бройки. Това е най-големият реализиран ръст в продажбите сред компютърните компании, намиращи се в топ 10. Впечатляващите резултати на HP позволиха на компанията да остане най-големият компютърен производител в света, притежаващ глобален пазарен дял от 18.9%.
Според iSuppli, HP продължава да успява да расте по-бързо от пазара и конкуренцията, благодарение на множество фактори, включително силните ритейл канали и успеха в капитализирането на своята сила в сегмента за лаптопи.
През първото тримесечие на 2008 година Dell е успяла да увеличи пазарния си дял с 1.5% за една година, достигайки глобален дял от 15.4%. Продажбите на компанията по света за Q1 са в размер на 10.8 милиона бройки. Те са се увеличили с 20% в сравнение с 8.97 милиона бройки от първите три месеца на 2007. Добрите резултати на Dell се дължат на разширяването на компанията в ритейл мрежата.
Третата позиция в класацията на най-големите компютърни производители се държи от Acer, която е успяла да продаде 6.8 милиона бройки през Q1 на 2008. В това число се включват и продадените PC-та от наскоро закупените Gateway и Packard Bell. Така глобалният пазарен дял на компанията става 9.7%. Топ 5 за Q1 на 2008 се запълва от Lenovo и Toshiba, чиито пазарни дялове са съответно 6.9% и 4.4%.
В резултат на наскоро направените покупки на Gateway и Packard Bell глобалният дял на Acer се намира изключително близо до психологическата 10-процентова граница. В момента в света съществуват само два компютърни производителя с дялове над 10% – Hewlett-Packard и Dell.
Освен това, чрез своите придобивания на компании Acer успя да набере значителна преднина пред своя конкурент Lenovo, с който преди време бяха с много близки по размер пазарни дялове. През Q1 на 2007 разликата между тях бе едва 0.4%, докато сега тя е 2.8%.
Като цяло, представянето на PC пазара през първото тримесечие на 2008 бе малко по-добро от очакваното. Не трябва обаче да се забравя, че много от изникналите през Q1 предизвикателства за индустрията остават и за в бъдеще.
Все пак, от iSuppli смятат, че въпреки трудните икономически условия, 2008 ще бъде добра година за пазара на персонални компютри. Фирмата за проучвания очаква ръстът на продажбите за годината да бъде в рамките на 10-11%.

Коментар