Бизнес анализаторите създават своя професионална общност

На 26.06.2008 г. в Илиев център – София, се проведе първата среща на специалистите, работещи в сферата на бизнес анализа в софтуерни проекти с цел формиране на българска секция на IIBA – Международния институт по бизнес анализ /www.theiiba.org/. Събитието беше уважено от повече от 80 представители на IT компании, голяма част от които заявиха своето желание за членство в Института и за учредяване на неговата първа секция в България.

Организационният екип, отговорен за провеждането на срещата бе съставен от г-жа Милена Милева (собственик и мениджър на ПМБА), г-жа Милена Комитска (бизнес анализатор в «Информационно обслужване» АД, г-н Костадин Купенов – Ръководител сектор «Бизнес анализи» в МобилТел), г-н Михаил Михайлов (управител на RammSoft) и г-н Петър Лефтеров (бизнес аналитик в БТК).

Събитието се реализира с неоценимата помощ на Oracle България – основен спонсор на срещата.

Срещата започна с детайлно запознаване на присъстващите с мисията, целите и основните дейности на IIBA от г-жа Кейтлийн Барет – президент на Института, – която се включи чрез телефонна връзка от Торонто, Канада, където е седалището на организацията. Нейното участие бе последвано от представяне на виждането за целите и дейността на българската IIBA секция, което направи Г-н Петър Лефтеров.

По време на дискусионната част присъстващите имаха възможност да задават въпроси и да споделят своите мнения и впечатления. Тяхната заинтересованост и активност потвърди очакването на организаторите за една динамична среща и подсили общата увереност в необходимостта от създаването на професионална общност, която да работи за развитието, споделянето и разпространението на знания и за утвърждаването на бизнес анализа като значима и престижна експертна дейност в България.

Коментар