IBM остана сираче на мейнфрейм пазара

IBM купува дългогодишния си съперник в мейнфрейма Platform Solutions Inc., като ще добави неговите технологии към собствените си System z решения.
Синият гигант и PS бяха опоненти в съда по казуси, засягащи интелектуалната собственост и нелоялни конкурентни практики.
Тези спорове ще приключат, след като двете компании официално подпишат споразумението за придобиване. Финансовите подробности по сделката не са обявени.
Мениджъри от IBM коментираха, че служителите на PS, както и интелектуалната собственост и мейнфрейм технологиите на придобитата компания ще бъдат присъединени към дивизията IBM System z.  
Ан Алтман, генерален директор на IBM System z, коментира, че корпорацията ще продължи да развива мейнфейм технологиите, стимулирана както от собствените си иновации, така и чрез усвояването на новите технологии. По-рано тази година IBM aнонсира своя нов мейнфрейм System z10.

В продължение на много години компанията доминира в мейнфрейм индустрията, като остана единственият от шепата производители, които разработват и поддържат мейнфрейм технологията. Откакто Amdahl и Hitаchi се оттеглиха от бизнеса, IBM единствен може да се нарече „Големият железен”.

Коментар