Mozilla може да се избави от Thunderbird

Thunderbird е на път да се освободи от зависимостта от Mozilla и Firefox

Thunderbird е на път да се освободи от зависимостта от Mozilla и Firefox

Mozilla Foundation, разработчик на браузъра Firefox и други приложения, може да се освободи от пощенския клиент Thunderbird, който излезе през 2004 т., но напоследък рядко се обновява.

Thunderbird ще спечели, ако се избави от зависимостта си от системата за разработки на Mozilla и, в някои случаи, от технологиите на компанията, казва председателят на Mozilla Foundation Мичел Бейкър.

По нейните думи, актуалното състояние на Thunderbird е такова, че трябва да се търсят активно начини за преход към бъдеще, в което Thunderbird и Firefox не са свързани.

Засега не я ясно дали Mozilla възнамерява да отвори достъпа до изходния код на Thunderbird, като запази правата си върху приложението, или ще търси бизнес партньор за по-нататъшна разработка на продукта. Но Бейкър е уверена на 100%, че пощенският клиент само пречи на разработката на Firefox.

При дебюта си преди 11 години Thunderbird регистрира 1 милион сваляния само за първите десет дни. С времето обаче потребителите започнаха да преминават към мобилни и уеб приложения и значението на пощенските десктоп клиенти намаля.

Коментари по темата: „Mozilla може да се избави от Thunderbird”

добавете коментар...

  1. Пак програмист

    Ползвам Thunderbird, а Firefox не. Кое на кое пречи.

  2. Van

    Mozilla Thunderbird е с отворен програмен код / Open Source както и техният браузър.
    Има голяма разлики между изходен код и програмен код.

Коментар