Интернетът по оптика изпреварва кабелния

За първи път широколентовите услуги по оптични канали изместиха тези по кабела, твърди компанията за проучвания Point Topic. През първото тримесечие на годината броят на потребителите на оптичните оператори е нараснал с 4,2 милиона, докато тези на кабелния интернет са се увеличили само с 2,5 милиона.

Най-много нови абонати, или 2,5 милиона, на оптични услуги са регистрирани в Китай. На второ и трето място по този показател са Япония и Южна Корея, следвани от САЩ. На американска земя броят на потребителите на оптичен интернет е нараснал с 303 хиляди през първото тримесечие, за да достигне общо 2,6 милиона души.

Оптичните канали осигуряват по-високи скорости на предаване на данни, но и услугата е по-скъпа. Пазарите в САЩ и Европа не са регулирани, което въздържа операторите от инвестиции в оптика, тъй като конкурентните технологии – кабелна и DSL – излизат по-евтино.

Ако правителствата не започнат да финансират този сегмент от телекомуникациите, то оптиката ще навлиза бавно, прогнозират от Point Topic. В момента най-популярен е широколентовият достъп през телефонни линии, или DSL, сочи докладът на анализаторите. 238,1 милиона домове в света имат DSL, като през първото тримесечие броят им се е увеличил с 9,3 милиона.

Абонатите на кабелния интернет наброяват 79,6 милиона души, срещу 42,1 милиона за интернет по оптика. Над половината от всички кабелни абонати, или 40,1 милиона души, се намират в САЩ, където инфраструктурата е най-развита.

Коментар