Идват процесорите с хиляди ядра

Водещи инженери на Intel предупредиха разработчиците на софтуер да се подготвят за новата ера на процесори с хиляди ядра. От лабораторията Intel Microprocessor Technology Lab визират близкото бъдеще, когато чиповете ще съдържат десетки, стотици и дори хиляди ядра.
В момента върховите процесори на Intel имат по четири ядра. Скоро компанията ще премине към новата осемядрена архитектура Nehalem и благодарение на технологията Simultaneous Multi-threading ще могат да се обработват до 16 потока инструкции едновременно.
Досега разработчиците успяваха да адаптират приложенията за чипове с до няколко ядра. С развитието на процесорните платформи към десетки и стотици ядра адаптацията на софтуера ще става все по-трудна и неефективна.
Ето защо експертът от Intel съветва разработчиците да заложат изначало в своите продукти поддръжката на голям брой процесорни ядра, дори и в момента да не са налични подобни чипове. При такъв подход, приложенията ще могат да се възползват напълно от възможностите на новите платформи, без да се налага доработка.
Миналата година Intel демонстрира прототип на процесор с 80 ядра. В момента компанията разработва чип с кодово име Larrabee, първите варианти на който ще включват от 16 до 24 ядра. Компютри с Larrabee се очакват на пазара най-рано към края на следващата година.

по темата: „Идват процесорите с хиляди ядра”

добавете коментар...

  1. Аткинсон

    След провала на своята разработка (hyperthreading) предполагам, че Интел взимат назаем идеята за множество нишки от Sun (coolthreads), която няма толкова голям пазарен дял за да се възползва от своите разработки.
    Разделянето на множество нишки води до спад в ефективността поради необходимостта от тяхната синхронизация => и комуникация между отделните ядра. Комуникацията между ядрата може да не е голям проблем когато се поставят на обща Si пластина, но изпълнението на множество нишки върху различни данни води до необходимост от комуникация на ядрата с паметта, която задръства общата им (когато са в общ корпус) шина към паметта и спад на ефективността.

Коментар