Графенов микрофон има рекордна чувствителност

Студийните микрофони скоро може да станат графенови, предвид високата чувствителност на новия материал

Студийните микрофони скоро може да станат графенови, предвид високата чувствителност на новия материал

Учени от Белградския университет създадоха многослойна мембрана за микрофон от новия материал графен, който има огромен потенциал за използване в електрониката.

Първите тестове на иновативния микрофон показват, че той е с над 10 децибела по-чувствителен в сравнение с професионалните студийни решения с никелова мембрана, съобщи Gizmodo.com.

По думите на Марко Спасенович, един от авторите на проекта, малкото тегло в съчетание с голяма гъвкавост и издръжливост правят графена идеален акустичен материал.

При изготвяне на прототипа, учените са използвали плазмено-химичен процес на отлагане от газова фаза. На подложка от никелово фолио са нанесени 60 слоя графен, а останалите компоненти са взети от обикновен кондензаторен микрофон.

Сръбските учени работят усилено за подобряване на устройството. Те са моделирали мембрана, която се състои от 300 слоя графен и може да работи в ултразвуковия спектър на честота до 1 MHz, която превишава 50 пъти възможностите на човешкия слух.

Засега обаче нито една разработка не е готова да се превърне в комерсиален продукт, поради скъпото производство на графена. С падане на цената на графена, вероятно на пазара ще се появят микрофони с този материал, които ще предложат непозната досега чувствителност.

Коментари по темата: „Графенов микрофон има рекордна чувствителност”

добавете коментар...

  1. Blah

    “плазмохичимичен”…really?!

Коментар