Apple отвори изходния код на Swift

За краткото си съществуване Swift стана най-бързо развиващият се език в историята на програмирането

За краткото си съществуване Swift стана най-бързо развиващият се език в историята на програмирането

Apple предприе необичаен ход, като отвори изходния код на своя нов език за програмиране Swift. Компанията планира да използва Swift за разработка на софтуер за всички свои продукти.

Изходният код на езика вече е публикуван на сайтовете Swift.org и GitHub. Той включва поддръжка на всички софтуерни платформи на Apple, вкл. iOS, OS X, watchOS и tvOS, както и на Linux. Публикувани са важни компоненти като Swift Compiler, Debugger, Standard Library, Foundation Libraries, Package Manager и REPL.

С отварянето на изходния код на Swift разработчиците от цял свят ще могат да внесат своя принос в езика за програмиране и да го направят достъпен на нови платформи, коментира Крейг Федериги, старши вицепрезидент на Apple по софтуер. Разработчиците ще могат лесно да вграждат Swift в свой собствен софтуер и да портират езика на нови платформи.

Ефективността и простотата на  Swift ще дадат на младите програмисти стимул за обучение – те ще могат да разпространяват своите идеи повсеместно, от мобилните устройства до облачните услуги, допълват от Apple.

Езикът за програмиране Swift беше представен от Apple през юни 2014 г. заедно с iOS 8 и OS X Yosemite. Езикът е разработен за програмиране в работни среди Cocoa и Cocoa Touch (съответно в OS X и iOS). Кодът на Swift може да се използва в приложения едновременно с Objective C.

За краткото си съществуване Swift стана най-бързо развиващият се език в историята на програмирането. Той съчетава високата производителност и ефективност на компилиращите езици с простотата и интерактивността на попуярните скриптови езици, подчертава Apple.

Swift е прост за усвояване и използване дори от хора, които никога не са програмирали. Това е първият системен език за програмиране, който притежава простотата и изразителността на скриптовите езици. Swift също така се отличава с висока сигурност, тъй като в него са отстранени цели категории разпространени грешки в програмирането.

Коментари по темата: „Apple отвори изходния код на Swift”

добавете коментар...

  1. -_-

    И веднага някой ще се изсере мощно 😀

    Тъй както е недоразвит тоя Swift, е значително по-добър жавата и C#.

    А, като за език на година и половина, е по-добър и стабилен от горепосочените година-две след пускането им.

  2. Ван

    Спокойно като съберат тълпи индийци програмисти ще понижат качеството до средния стандарт на Windows 🙂

    Swift е недоразвит и бъгав дори и дебъгера не му работи и не е донаправен.

    Надеждата на Apple да отвори изходния код на Swift е някой да се прежали без пари да им оправи кочината. Няма останат без хора някои индийци за 2-5 долара на час ще започнат яко работа.

  3. Anonymous

    Преди малко им гледах проектите в github. Най-накрая някой се сетил, че package manager няма нужда от собствен език и синтаксис. Вместо поредния криптичен шит, си ползват Swift. Ще вземе да излезе нещо доста смислено от тоя проект.

  4. (c:

    Имайки предвид какво постигнаха с LLVM и Clang, очаквам езикът наистина бързо да набере популярност.

    За практически нужди, обаче, засега става само за платформите на Apple.

    Чак за версия 3 (планирана за Септември 2016) ще има стабилно ABI и вариант на Foundation библиотеките. Преди това ще е интереснo за експериментиране под Linux, но не бих пуснал код в официална употреба.

  5. хехе

    или на автора му е платено да пише суперлативи…

  6. DM

    Автора явно не е много запознат – “Swift е прост за усвояване и използване дори от хора, които никога не са програмирали. ” Може да е с приятен и по-лесен синтаксис от Objective-C, но определено не е лесен за усвояване.

Коментар