Microsoft отваря JavaScript енджина на Edge

ChakraCore е съвременен многопоточен JavaScript енджин, който не е привързан към конкретен продукт и може да се вгражда в различни приложения

ChakraCore е съвременен многопоточен JavaScript енджин, който не е привързан към конкретен продукт и може да се вгражда в различни приложения

Microsoft реши да превърне JavaScript енджина Chakra, на който стъпва браузърът Edge, в проект с отворен код, развиван с участието на общността. Кодът ще бъде публикуван през януари в GitHub под името ChakraCore, стана ясно на конференцията JSConf по-рано тази седмица.

ChakraCore е съвременен многопоточен JavaScript енджин, който не е привързан към конкретен продукт и се управлява чрез специален API, благодарение на което може да се вгражда в различни приложения.

По производителност и функционалност, ChakraCore съответства на възможностите на браузъра в Windows 10, но ще се доставя без редица специфични за Windows API-та, напр. COM API за диагностика – вместо тях ChakraCore ще предложи нови универсални API.

Microsoft планира да привлече други компании и общност към новия проект с отворен код, като сред тях фигурират имената на Intel, AMD и NodeSource. Предвижда се портиране на енджина към други платформи и развитието му като крос-платформен продукт.

Според Microsoft, нейният енджин изпреварва Chrome и Firefox по степен на поддръжка на стандарта ECMAScript 2015 – в Chakra са реализирани 90% от всички възможности на ES6 спрямо 65% и 75% съответно в Chrome и Firefox.

Компанията твърди също, че в тестовете Octane и JetStream енджинът Chakra изпреварва конкурентите с 10-40%.

Коментар