Шефове от НАТО идват на „Хемус 2016” в Пловдив

Международната изложба „Хемус” демонстрира модерни изделия в областта на отбраната, антитероризма и сигурността

Международната изложба „Хемус” демонстрира модерни изделия в областта на отбраната, антитероризма и сигурността

Висши представители на НАТО ще се съберат на съвещание по време на изложбата „Хемус 2016 – отбрана, антитероризъм и сигурност”, която ще се проведе от 25 до 28 май в Международен панаир Пловдив.

Ще се обсъждат доставките и демилитаризацията на амуниции в рамките на  Партньорството за бойни припаси, включващо  23 страни членки на Алианса и две асоциирани държави, съобщиха от фондация „Хемус’95”.

Същевременно, изложителите ще представят своите изделия пред ръководството на Агенцията на НАТО за поддръжка и пред ключови експерти. Домакин на сесията ще бъде Министерство на отбраната, което е поканило и над 60 официални делегации от чужбина.

Интересът към Международната изложба „Хемус 2016” е голям, твърдят от фондацията, която организира проявата. Тази година се очакват повече български и чуждестранни компании, тъй като Министерският съвет одобри „Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020”.

Инвестиционните приоритети предвиждат закупуване на боен самолет, радари и многофункционален патрулен кораб, изграждане на автоматизирана система за командване и управление на ВВС, модернизация на фрегати, формиране на разузнавателен център, създаване на криптографска защита на мрежите за класифицирана информация, както и реализиране на проект „Автоматизирана информационна система на МО, БА, оперативните и тактическите щабове”.

Тези инвестиционни намерения разширяват пазарните възможности за компаниите, предлагащи оборудване за различните видове войски и средства за борба с тероризма, които са основната група участници в  „Хемус”. Те могат да представят своята продукция и на демонстрационни стрелби, провеждащи се в рамките на съпътстващата програма.

Възможност за представяне на изложбата имат и фирми, предоставящи техника и  изделия  с гражданска употреба – за помощ при бедствия и екстремни ситуации,  лична безопасност, екологичен мониторинг,  управление на трафика. През последните години се отчита ръст в търсенето на тези стоки.

Коментар