Светът харчи над $30 млрд. за информационна сигурност

В световен мащаб са похарчени $30 милиарда за въвеждане на системи за информационна сигурност, сочи анализ на Gartner. През 2008 година разходите в тази област ще нараснат с 6%. Допълнително напрежение върху компаниите упражняват изискванията на стандартите за информационна сигурност SarbanexOxley, HIPAA, GrammLeachBliley, SB 1, PCI DSS, стана ясно миналата седмица от семинар на Oracle в София.
С развитието на интернет нараства и броят на идентичности, които потребителите създават в глобалната мрежа. Информационната сигурност не е технологично задание, а задача с критично за компаниите значение, която се отнася и до непрекъсваемост на бизнеса, контрол на процеси, резервиране на данни и др., посочиха експертите.
През последните три години Оracle купи 5 компании и прибави най-малко 10 продукта в стратегията си за управление и контрол на информационната сигурност. Софтуерният гигант има амбиции да се превърне от доставчик на бази данни в лидер на пазара за управление на идентичността.
„Решенията на Oracle в областта на информационната сигурност през последните години позволиха на организациите да разгърнат стратегията си за защита в дълбочина и да приемат, че рискът не е абстрактно понятие, а реалност”, коментира Патрик Маклафлин, директор информационна сигурност в Oracle ЕМЕА.
Архитектурата на Oracle за управление на идентичностите в организациите е основана на отворени стандарти и се интегрира с всички водещи софтуерни приложения, платформи и системи. При нея всички приложения, мидълуер и информационни системи в организацията се защитават в една обща рамка от правила на сигурност.
В пакета Оracle Identity Management за централизирано управление на информационната сигурност e включено най-доброто от разработките на Oracle, като и технологиите, наследени от присъединените компании и доразвивани от софтуерния гигант.
Различните инструменти дават богати възможности за контрол и проследяване на достъпа, интелигентно дефиниране и управление на роли потребители, изграждане на бизнес мрежа между партниращи си компании за споделяне на чувствителна информация по защитен канал и др.

Коментар