Музикантите не искат нова система за онлайн лицензиране

Робин Гиб от Би Джийс заедно с други европейски композитори предупредиха тези дни, че стандартизирането на музикалните хонорари в Европа може да се отрази зле и на творците, и на песните, които те пишат.
В момента Европейската комисия е близо до приключване на своето антитръстово разследване за това как биват събирани хонорарите. Изходът от него може да помогне на големите музикални ритейлъри, като iTunes на Apple, да продават от един магазин на територията на ЕС, вместо от различни магазини с различни продукти във всяка страна-членка.
Гиб и още трима други композитори и автори на песни, представляващи съюза на музикантите в Европа (European Composer and Songwriter Alliance – ECSA), предупредиха, че драстичните промени в сегашния пазар за онлайн музика могат да намалят премиите на музикантите, особено на по-малко известните и с по-малко продажби.
Ако големите музикални онлайн услуги получат възможност да преговарят за по-ниски, зависещи от региона цени, то музикантите ще взимат по-малко пари за своите песни, независимо от факта, че песните им ще бъдат по-широко разпространявани, посочат от ECSA.
Самият Гиб заяви, че човешко право е на всеки да може да контролира своето творчество. Той добави, че подобна промяна може да обезкуражи новите автори на песни да творят утрешните хитове.
Музикантите печелят пари от своята музика, след като регистрират авторски права с мениджърите по колективни права, които в замяна лицензират песните им и събират хонорарите от онлайн услугите, радио станциите, нощните клубове и други.
Понастоящем, във всяка от 27-те страни-членки на ЕС има отделни лицензионни мениджъри, което води до високо фрагментиран пазар. Това става причина за изоставане на европейските продажби на онлайн музика в сравнение с тези в САЩ.
Говорител на ЕС каза, че ЕК подкрепя системата за колективни права, тъй като тя минимизира административните разходи, което води до повече пари за музикантите.
Въпреки това, Комисията разследва дали тази фрагментация нарушава честните правила на търговията, давайки на националните агенции за авторски права фактически монопол. Договорите на агенциите за колективни права с композиторите предлагат на авторите на песни само един избор на агенция в дадена държава, която да събира плащанията. Говорител на ЕС каза, че е възможно разследването да приключи още този месец.

Коментар