Абонатите на платени VoIP услуги станаха 24 милиона

Абонатите на платени VoIP услуги станаха 24 милиона
Една шеста от тях ползват Skype за разговори РС-към-телефон
18/08/2006
С над 80% са се увеличили абонатите на услуги за гласови разговори през Интернет, или VoIP, през 2005 година, според ново проучване. Броят на хората, които плащат за подобна услуга, е достигнал 18,7 милиона, твърди доклад на Point Topic.
Ако обаче към тях се добавят и абонатите на платени Skype услуги от типа РС-към-телефон, цифрата набъбва на 24 милиона. Отчитайки приходите, Point Topic прави извода, че около една шеста от VoIP абонатите са използвали Skype през четвъртото тримeсечие на 2005 година.
Най-висок е ръстът на потреблението в Европа и САЩ. Що се отнася до броя на VoIP потребителите, начело продължава да бъде Азиатско-тихоокеанският регион.
VoIP абонатите та Стария континент са се увеличили три пъти през 2005 година и вече са 5,3 милиона. Услугата се използва най-много във Франция, където 2,8 милиона плащат за VoIP, а ръстът през миналата година е петкратен.
Успехът в САЩ се дължи и на един маркетингов трик, твърдят анализаторите. Доставчиците на услугата не я рекламират като VoIP, а като много по-простия за възприемане от американците термин “цифров телефон”.

Коментар