ФБО с проект за развитие на ефективна работна сила

Стартира новата инициатива на Фондация на бизнеса за образованието (ФБО). Проектът „Услуги по кариерно консултиране – механизъм за създаване на конкурентоспособна и ефективна работна сила в България” ще се фокусира върху утвърждаването на кариерното консултиране и подобряването на неговите услуги.
За 8 месеца в рамките на проекта ще се изградят нови кариерни центрове и ще се обучат кариерни консултанти. Планира се създаването на организации на бившите възпитаници на университетите, които да подпомагат връзката образование – пазар на труда. Разработването на програма за eобучение на кариерни консултанти, в която да са отразени съвременните тенденции на пазара на труда, също е предвидено.
Макар че до момента постигнахме много по отношение на популяризирането на услугите за професионално ориентиране и консултиране в България, имаме все още доста да работим за укрепването на престижа на професията и нейната регулация”, коментира Гергана Раковска, изпълнителен директор на Фондация на бизнеса за образованието.
Финансирането на проекта е по новия механизъм, създаден от USAID – фонд България. Фондът се управлява от Джърман Маршал Фонд и има за цел да продължи подкрепата на различни инициативи на USAID в приоритетни области като заетост, образование и конкурентоспособност.
Досега в резултат от инициативите на ФБО беше изградена мрежа на университетските кариерни центрове, както и капацитет за предоставяне на услуги по кариерно консултиране и информиране в средното образование.

Коментар