Пуснаха безплатна услуга за GPS измервания

Компанията NAVITEQ пусна на българския пазар безплатна услуга за GPS измервания. Наречена NAVITEQ DGNSS, услугата може да се ползва в над 90% от територията на страната, за да предоставя данни в реално време за измервания с точност 0,5–3 м.  
Подобна услуга успешно работи в много европейски страни. DGNSS е уникална за България, тъй като единствено NAVITEQ предоставя данни за подобряване на точността при GPS измервания през Интернет, уточниха от компанията.
Потребителите могат да изтеглят данни (http://ntrip.naviteq.net:2101/) през NTRIP протокол, който се поддържа стандартно от повечето професионални GPS устройства. Осигурена е техническа поддръжка и непрекъснатост на услугата 24 часа, 7 дни в седмицата. Клиентите на NAVITEQ DGNSS получават също безплатни обучение и консултации.
Новата услуга намира приложение в решения за навигация, системи за известяване при бедствия и аварии, управление на транспорт и превозни средства, екология, ютилити, управление на имоти и много други области.
Услугата се предлага на базата на изгрaдената от NAVITEQ мрежа от базови GNSS станции. Мрежата постоянно приема сигнали от навигационните системи GPS и GLONASS. Данните от тези наблюдения позволяват на компанията да предложи и други услуги, с които потребителите постигат точност до 1 см при необходимост от извършване на прецизни GPS измервания.

Коментар