Red Star OS следи изкъсо потребителите

Въпреки че се базира на Linux, севернокорейската ОС не допуска никакви промени

Въпреки че се базира на Linux, севернокорейската ОС не допуска никакви промени

От няколко години Северна Корея развива собствена операционна система Red Star OS, която се отличава с изключителни възможности за следене на потребителите. Платформата се базира на Linux, а в новата версия е добавена технология за кодиране, която улеснява задачата за контрол от страна на властите.

Цялата информация за собственика на РС или за неговия потребител се съхранява в отделни файлове, до които имат достъп специалните правителствени служби, твърдят пред Ройтерс от компанията ERNW GmbH, която е изследвала подробно Red Star OS.

Освен това, ако към компютъра се включи външна памет, например флашка, всички файлове, копирани от или към нея, автоматично се отбелязват със специални маркери с цел проследяване на техния източник.

В допълнение, въпреки че се базира на Linux, севернокорейската ОС не допуска никакви промени. Потребителите нямат възможност дори да изключат вградения антивирус или други програми, тъй като системата издава съобщение за грешка или претоварване.

Коментари по темата: „Red Star OS следи изкъсо потребителите”

добавете коментар...

  1. ВИВА ПЕРНИК ОЛЕ

    чудно как неса избацали ония с голямата кратунна и прическа праз за фоново изображение TechNews.bg използва ”бсквитки” използва , за да предложи пълноценно потребителско изживяване НЕ ПРИЕМАМ бисквитките ги дробим на прасето с млеко а фейсбуко си късам по една страница за голема нужда

  2. Българин

    Може ли да е ползвам извън Северна Корея?

  3. harry

    uchenieto chukshe:_)))Dreme mi na patoka

  4. Poznato

    Tyi to, Windows 10, ama Linux-bazirano i na korejski

Коментар