Intel ще помага на Xiaomi да стане фактор при лаптопите

Шефът на Xiaomi Лей Джун изглежда е договорил сериозна подкрепа от Intel при атаката на пазара за лаптопи

Шефът на Xiaomi Лей Джун изглежда е договорил сериозна подкрепа от Intel при атаката на пазара за лаптопи

Xiaomi вече обяви плановете си да навлезе на пазара за лаптопи, след като се утвърди като един от най-големите производители на смартфони. В новото си начинание китайската компания ще разчита на сериозна помощ от Intel.

Според публикация в DigiTimes.com, към всеки купен от Xiaomi процесор за ноутбуци Intel ще подарява на своя партньор чип за таблети. Подобна сделка не е потвърдена официално от двете компании, но за нея съобщават източници от веригите за доставки на компоненти.

На китайския пазар Intel се конкурира с производители на мобилни процесори като Qualcomm и MediaTek. Компанията използва различни стратегии, за да увеличи пазарния си дял – например, като намалява рязко цените за големите клиенти.

Xiaomi е именно един от големите клиенти, които Intel иска да задържи в своята орбита. Показателно е, че наскоро излезлият таблет MiPad 2 стъпва на едночипова система Intel Atom x5-Z8500 от поколение Cherry Trail. Според слуховете, очакваните ноутбуци на Xiaomi ще разчитат на процесори Core i7 от четвърто поколение (Haswell).

Intel се надява също да получи поръчки за новите смартфони на Xiaomi, като предложи на китайския производител отстъпки и помощ от своя научно-изследователски екип. През миналата година Xiaomi продаде над 70 млн. смартфона.

Коментар