Microsoft иска ЕС да ѝ прости глоба от $1,3 млрд.

Софтуерната корпорация Microsoft поиска от Европейския съюз да й опрости наложената глоба от 1,35 милиарда долара, съобщи informationweek.com. Властите на ЕС санкционираха компанията, заради неспазване на условия по антимонополно разпореждане от 2004 година.
От Microsoft определят глобата като непропорционална на извършените нарушения и обвиняват Европейската комисия в множество грешки при определянето й. В допълнение от корпорацията посочват, че оценките са правени по документи, получени в хода на разследването, които впоследствие европейският съд е признал за незаконни.
В отговор, представители на Комисията посочват, че решението за глобата е юридически обосновано.
През 2004 година ЕК излезе със становище, че Microsoft взема твърде високи такси от конкурентите си за достъп до документацията на нейните сървърни продукти. Комисията поиска от софтуерната компания да предоставя информацията на справедливи цени. От Microsoft посочиха, че “справедливите” разценки на ЕК са по-ниски от тези, направени от независим експерт.
След наложената глоба, Microsoft обеща да публикува над 30 хиляди страници документация за операционната система Windows и протокола "клиент-сървър". По-рано тези данни бяха предоставяни само при подписано споразумение за достъп до комерсиална тайна.

Коментар