Европарламентът подкрепи репресивен интернет план

Чрез множеството от нови закони Европейският съюз ще се опита да хармонизира правилата на телекомуникационен пазар. Допълнителна поправка, прибавена към пакета от закони, ще позволява на правителствата да взимат самостоятелно решение кой софтуер да се използва в Интернет.
Защитници на личните права обаче казват, че законите погазват напълно правото на потребителите на персонално пространство и превръщат Интернет доставчиците в полиция, занимаваща се с нарушаване на авторски права.
На 7 юли членовете на европейския парламент трябваше да гласуват за така наречения законопроект Telecom Packet. Основните предложения в него имат за цел да помогнат на европейските телекомуникационни фирми да не изостават от бързите темпове, с които се променя индустрията, писа bbc.co.uk.
Технологичните и индустриални промени, които не обръщат внимание на границите, подчертават ограниченията на настоящия подход на Европа, според който националните правителства трябва да наблюдават и контролират своите телекомуникационни пазари. В официален документ ЕС заявява, че сегашната фрагментация пречи на инвестициите и е вредна за потребителите и операторите.
Според поддръжниците на дигитални права, антипиратските лобисти са злоупотребили, „отвличайки” законите за телекомуникации и прибавяйки поправки, които превръщат предложенията за реформи в индустрията в нападение срещу свободата на потребителите на Интернет.
Сред тези поправки се намира и една, наречена закон „три страйка”(от бейзбол – след третия страйк играчът напуска терена). Според тази поправка, потребителите ще бъдат изхвърляни от Мрежата, ако не обърнат внимание и не вземат мерки след три отправени към тях предупреждения, дължащи се на подозрения, че качват защитено с авторски права съдържание в мрежи за споделяне на файлове.
Освен това, тази поправка на закона дава на правителствата властта да решава кои програми могат законно да бъдат използвани в Интернет.
Много групи за защита на правата на потребителите са се обединили срещу новите закони. Според тях, поправките дават път на следенето и прочистването на Интернет, с което ще се занимават частни компании и специализирани съдилища с помощта на различни технологии.
От Фондацията за свободна интернет инфраструктура (FFII) предупредиха, че, ако поправките бъдат приети, те ще създадат „Съветски Интернет”, в който ще може да се използват само софтуер и услуги, одобрени предварително от правителствата.
FFII добави, че е напълно възможно приложения като Skype и Firefox да бъдат обявени за нелегални в Европа, ако не бъдат сертифицирани от административните власти.
Според някои членове на европейския парламент обаче, реформите в пакета от закони ще помогнат на потребителите, увеличавайки правата им. Те добавиха, че в новия законопроект не се споменава за никакви антипиратски мерки. И така, на 7 юли европейските политици гласуваха в полза на поправките по законите за телекомуникации.
Подобни мерки не са нещо ново. Във Великобритания вече действат такива правила, свързани с порноиндустрията. По тях се преследват сайтове за споделяне на файлове, а Интернет доставчиците биват информирани за потребители, свалящи нелегални материали от Мрежата. Компанията Virgin Media е изпратила досега около 800 предупредителни писма на потребители, а някои интернет доставчици са заплашвани със съдебни дела, ако не се присъединят към кампанията.
В момента Франция е в процес на издаване на закони, които наказват упоритите потребители, споделящи файлове в интернет.
Създаденото свободно обединение от организации за защита на личните права ще има време до септември да убеди членовете на европейския парламент в своята теза. За тогава е насрочено гласуването за одобрение на законите Telecom Packet.

по темата: „Европарламентът подкрепи репресивен интернет план”

добавете коментар...

  1. Bogomil

    Не е гласувано в парламента, а само в комисията.

    http://bogomep.eu/2009/?p=26
    Има шанс за промяна.

Коментар