Четири нови елемента в Менделеевата таблица

Откриването на химически елементи е по-важно за учените от златните олимпийски медали (снимка: Kyodo News)

Откриването на химически елементи е по-важно за учените от златните олимпийски медали (снимка: Kyodo News)

Четири нови химични елемента с номера 115, 116, 117 и 118 попълниха Менделеевата таблица. Решението за вписването им периодичната система е взето от Международния съюз по теоретична и и приложна химия (IUPAC) след потвърждаване на истинността на откритията.

Три от четирите нови елемента – 115, 117 и 118 – са открити съвместно от учени от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна (Русия) и Ливърморската национална лаборатория Лорънс в Калифорния (САЩ).

Руско-американският екип обяви също откриването на 113-я елемент, но IUPAC призна за откриватели японски учени от Института по физико-химични изследвания RIKEN, съобщи The Verge. 

За първи път в историята на периодичната система учени от Азия получиха възможност да дадат име на химически елемент. Ръководителят на японския екип Косуке Морита съобщи, че неговият колектив ще се заеме с неизследваната територия на 119-я елемент и отвъд него.

По думите на Редзи Ноери, бивш президент на RIKEN и лауреат на Нобелова награда в областта на химията, подобни открития имат за учените по-голямо значение, отколкото златните медали от Олимпийските игри. За последен път в Менделеевата таблица бяха добавени нови елементи през 2011 г.

Коментари по темата: „Четири нови елемента в Менделеевата таблица”

добавете коментар...

  1. @

    нямаше да е лошо да видим и имената на новите елементи …..

  2. Георги

    Като преди 4 години са открили 116-я елемент как отново го преоткриват. Хайде моля ви се внимавайте малко.

Коментар