Java е най-популярен език за програмиране

Най-популярният език за програмиране сред професионалистите е Java, сочи новият рейтинг на компанията Tiobe Software, който се изготвя на базата на търсенето в Google, Bing, Yahoo, Wikipedia, Amazon, YouTube, Baidu и други интернет ресурси.

Java има дял от 21,5% сред всички езици за програмиране (източник: Tiobe Software)

Java има дял от 21,5% сред всички езици за програмиране (източник: Tiobe Software)

През последната година Java е добавил 6% към своя рейтинг и в момента има дял от 21,5% сред всички езици за програмиране. Този резултат му отрежда почетното звание „Език на 2015 година”.

Втори по популярност сред разработчиците на приложения е езикът С, който има 16%. В челната тройка попада C++ с дял от 7%, следван от C# с 4,7%.

На засилен интерес се радват езици за програмиране като Python, Visual Basic .NET и Delphi. Все по-рядко в интернет се споменават обектно-ориентираният език Objective-C, PL/SQL и PHP.

2015-та година бележи не само ръст в популярността на Java, но и 20-годишния юбилей на този език за програмиране. В чест на годишнината Oracle публикува интерактивна хронология на събитията в историята на Java.

Коментари по темата: „Java е най-популярен език за програмиране”

добавете коментар...

  1. Blah

    Java-та не е чак толкова зле като език. Големия проблем е, че с неговото разпространение разцъфтя модата да се пишат frameworks, което вдигна здраво accidental complexity-то в индустрията до небесата. Едно 90% от нещата можеха да се напишат като библиотеки, ама пусто мода…

    А JavaScript-а sucks! Най-голямото недоразумение в индустрията, скапан език, който в момента е чист hype, за което индустрията ще си плати… 🙂

  2. user

    Анонимен уеба е естествената среда на javascript, не е ли така. И като говорим за уеб, server-side JavaScript има 0.2% , а клиентската има 93% дял, както е и редно да бъде. Вярно е че има някаква извратена тенденция всичко което може да се прави изцяло на javascript и да се пренаписват проекти, което си е простотия и се разпространява от “програмисти”, които като започват знаят само html и javascript и после решават да правят цялостни проекти. javascript се ползва от известно време в ембедед устройства.

  3. Anonymous

    user назад си с инфото за JavaScript. Първо никой не говори само за уеб програмиране, т.е. не е нужно да има сървърна част. Ако все пак говорим за back-end и уеб, половината игри и други real time приложения са писани на node.js . Огромна част от приложенията за Android, iOS и недоразумението Windows са писани на HTML5 и JavaScript. Приложения за телевизори, часовници, чушкопеци и т.н. също. Скоро очаквам и embeded да се пише на js

  4. user

    Не е вярно че е калпав като производителност напротив много е добър и това е доказано. Джава ти дава турбо. Най-отгоре е написано на какво се базира класацията. А ДжаваСкрипт не може да е най-популярния защото сървърната част на един проект е на php или Джава или C# или друго и затова по света хората започват да учат първо тези неща. После идва по-малката роля на мазачите. Наистина ВиБи.Net се ползва доста заради синтаксиса. Няма смисъл от толкова нови езици пазарът е пълен, има за всичко вече всякакви глупости. Който не харесва Джава може да работи с неща на Apple и там я мразят.

  5. Програмист

    Това е много нереална класация – най-вече заради JavaScript-а. Това в момента сигурно е най-популярния език за програмиране. 2.5% и спад е много нереално. Освен това на какво се базира тази класация? Гласуване от потребители, статистика, проучване, употреба в enterprise software? Какво?
    Освен това Visual Basic .Net почти колкото C# хаха. Кой ползва Visual Basic недоразумението про положение, че има C#.

  6. Java

    Дупки в сигурността на езика Java не съществуват приятелю! За дупките , за които се говореше става дума за JRE софтуерчето , което се инсталира на компютрите в него имаше проблеми.

  7. Мда

    Може и да е популярен, но е един от най-калпавите като производителност и стабилност език. За дупките в сигурността изобщо да не повдигам тема. За съжаление зад него – поне за мен необяснимо стоят големи корпорации които го поддържат. Надявам се все пак рано или късно тази простотия да изчезезне и да бъде заменена със по стабилна и сигурна платформа.

  8. Anonymous

    Java ще стане непопулярна чак когато компании като IBM, SAP, ORACLE и др. се откажат от нея тоест никога 😉

  9. Гений

    Добрият програмист като види калпав език за програмиране – няма да го ползва и ще създаде нов по-добър език за програмиране.

    Не случайно се създават нови и нови езици, които да заменят калпавата JAVA, която неизбежно ще стане непопулярна, както наближаващата смърт на Flash-a.

  10. хмх

    На калпавия програмист – езика му е виновен!

  11. мхм

    И най-скапания!

Коментар