Лаптопи с OLED екрани дебютираха на CES 2016

Цената на геймърския лаптоп Alienware започва от 1500 долара

Цената на геймърския лаптоп Alienware с OLED екран започва от 1500 долара

На 20-годишния си юбилей компанията Alienware показа на CES 2016 в Лас Вегас уникален ноутбук за компютърни ентусиасти. 13-инчовият модел е първият в света геймърски лаптоп с OLED екран.

В сравнение с традиционните течнокристални панели, OLED дисплеите имат по-високи яркост и контраст. Тъй като не е необходима подсветка, този тип екрани предават с по-голяма дълбочина черния цвят. OLED панелите се доставят за Alienware от корейския производител Samsung Display.

Някои експерти критикуват OLED ноутбука за слабата му резолюция. Текущата линия Alienware 13 има течнокристални модели с резолюция 3200х1800 пиксела, докато OLED вариантът предлага 2560х1440. Но при толкова малък диагонал на екрана, едва ли разликата в резолюциите е от съществено значение.

Ако картината не се гледа под микроскоп, предимствата на новия панел пред традиционните екрани, дори с по-висока резолюция, са видни, тъй като качеството не се определя само от резолюцията.

В максималната си конфигурация OLED ноутбукът на Alienware използва процесор Intel Core i от последно поколение, 16GB оперативна памет, графична карта Nvidia GeForce 960M с 4GB памет и SSD диск с поддръжка на NVM Express. Корпусът е изпълнен в огнено-червен и традиционен черен цвят, а цените започнат от $1500.

Наскоро Lenovo и HP също показаха ноутбуци с OLED екрани. Моделът HP Spectre X360 13 има резолюция 2560х1440 пиксела, процесор Intel Skylake, 4 или 8GB оперативна памет. Цената все още не е обявена от HP.

Коментар