Турски киберпрестъпник осъден на 334 години затвор

26-годишният хакер Онур Копчак вече има присъди за общо 334 години лишаване от свобода

Онур Копчак вече има присъди за общо 334 години лишаване от свобода

Жител на турския град Мерсин бе осъден на 135 години затвор за кражба на банкови данни. Общата присъда на Онур Копчак вече възлиза на 334 години, тъй като по-рано престъпникът получи присъда от 199 години лишаване от свобода за подобно мошеничество.

В допълнение, 26-годишният Копчак ще трябва да плати и огромна глоба, съобщи Daily Sabah. Случаят е уникален с това, че досега нито един кибер престъпник не е получавал присъда за над 100 години. Обикновено хакерите са осъждани на не повече от 20 години затвор.

По информация от следствието, Копчак и неговите 11 съучастници са откраднали банкови данни на потребители, като са ги подмамили да посетят фалшиви уеб сайтове на финансови организации, където жертвите са въвели своите данни за достъп до сметките. Подобен род атаки са известни като фишинг.

През 2013 г. властите в Турция са получили 43 сигнала за кражба на парични средства  от групата на Копчак. Тогава съдът постанови затвор от 199 години за престъпника. По-късно са постъпили заявления от още 11 потърпевши и съдът увеличи присъдата със 135 години.

Коментари по темата: „Турски киберпрестъпник осъден на 334 години затвор”

добавете коментар...

  1. .

    за съжаление в съседската страна тези криминални дейности са много разпространени и трябва да се внимава много и да не се доверява на непознати. и съдебната система е голям провал.

  2. (c:

    Ще ви помоля да махнете “хакер” от заглавието и статията.

    Този си е обикновен измамник, няма нищо хакерско в това да лъжеш хората и да ги ограбваш.

Коментар