Вирус поразява смарт телевизорите

Смарт телевизорите на Panasonic, Philips, Sharp и няколко други марки, работещи под управление на Android, съдържат уязвимост, която позволява на хакери да получат пълен контрол над устройствата.

Уязвимостта с номер CVE-2014-7911 е открита от компанията за сигурност Trend Micro. Тя е налична във всички версии на Android от Cupcake 1.5 до Kitkat 4.4W.2. Проблемът се подсилва от факта, че производителите на телевизори не обновяват фърмуера толкова често, колкото правят това разработчиците на смартфони.

Android се използва за организация на функциите на умните телевизори, като им позволява да се свързват към интернет и да пускат приложения. Заради редките обновления, много от умните телевизори все още използват остарели версии на Android, съдържащи уязвимост. Освен телевизори са засегнати и ТВ приставки с Android.

За да хакнат телевизора, атакуващите насочват потребителите към сайтове със зловредни приложения, предназначени за гледане на канали от други страни. Такива приложения са например htvmarket.com, wak2p.com и waks2.com. Всички те се хостват на сървъри в САЩ и Канада.

Инфектираните приложения съдържат троянец, който се настанява в системата на телевизора и осигурява контрол на хакерите върху телевизора. Спецовете по сигурност са открили поне един такъв троянец – AndroidOS_RootsTV.A.

Повечето умни телевизори се базират на Android и привличат интереса на хакерите. Още през август 2013 г. участници в конференцията Black Hat разкриха уязвимост в телевизорите на Samsung от линия 2012 г., която позволява дистанционен достъп до вградената камера и приложенията Facebook и Skype.

Коментари по темата: „Вирус поразява смарт телевизорите”

добавете коментар...

 1. Ван

  Какво толкова, нормално е да има и вируси и за смарт телевизорите.

  Единственото ненормално е че все още има толкова много хора, които все още гледат телевизия.

 2. Запознат

  Няма Panasonic с андроид некадърни преписвачи

 3. batpets

  На печелившите честито

Коментар