Стивън Хокинг: Науката и технологиите са заплаха

Човешката раса е изправена пред един от най-опасните векове в историята си. Напредъкът в науката и технологиите става все по-голяма заплаха за нашето съществуване, предупреди известният физик Стивън Хокинг.

Шансовете за бедствие на планетата Земя се повишават за следващите хиляда до десет хиляди години. На човечеството ще отнеме повече от един век, за да създаде колонии в космоса, в които хората могат да живеят, казва Хокинг, цитиран от Гардиън.

„Няма да можем да установим самовъзпроизвеждащи се колонии в космоса най-малко през следващите сто години, така че трябва да бъдем много внимателни през този период”, предупреждава Хокинг. Подобни опасения изразява и Лорд Рийс, кралски астроном, в книгата си „Our Final Century” от 2003-та година.

В радиоинтервю за BBC, в което говори за черните дупки, Хокинг заяви, че повечето заплахи за хората в днешно време идват от напредъка в науката и технологиите, вкл. ядрените оръжия и вирусите на генното инженерство.

„Ние няма да спрем напредъка или да го отменим, така че трябва да признаем опасностите и да ги контролираме”, добави ученият.

По-рано този месец Стивън Хокинг навърши 74 години. Той страда от рядка болест на двигателния неврон, която е открита още докато е бил на 21 години. Запитан какво съхранява духа му, Хокинг отговори, че това е работата и чувството за хумор.

„Важно е също да не се гневим, без значение колко труден е животът. Може да загубите всякаква надежда, ако не се смеете на себе си и на живота като цяло”, сподели ученият.

Коментари по темата: „Стивън Хокинг: Науката и технологиите са заплаха”

добавете коментар...

  1. Марков

    Нито една от статиите и книгите на този човек, ако все още може да се нарече так, не са верни въобще. Те се базират на невярните и вътрешно противоречивите СТО и ОТО, както и на невярната и противоречива квантова механика, която ги използува . Скоростта на светлината никога до сега не е била константа. Тоя кретен е лъгал като Айнщайн цял живот, защото го е било страх да не го уволнят. Бил лукасов професор – естествено, за да лъже. Чак напоследък взел да говори за Космически Разум, обаче още не е доживял за да го разбере, макар че това и най-малките деца го разбират. Що се отнася до западните вкретенени учени, те и до това не са достигнали самостоятелно.

  2. Gorolom

    Донякъде е прав – че науката и технологиите дават възможност за тотален контрол (видеонаблюдение, следене, идентификация) и възцаряване на новия световен ред (робство) – такива за каквито плащат онези с транс-националните компании, развиващи и съответните технологии.
    Капитализма е грешка, но интернационализма е още по-голяма грешка.

  3. Трезвомислещ

    Булгар,Булгар…. къв тоя Стивънчо бре тои царевица копал ли е а? Не е! Начи нищо не разбира. Я да го наплюем тука … а ма ха.

  4. Anonymous

    Тоя без технологиите отдавна щеше да е на оня свят.

  5. =

    Идеите му са на светлинни години далечина от здравия разум. Какво пък, модерно е да се говорят крейзи неща.

  6. mhm

    Тоя е тотално изпушил горкия. Дори и като физик не е чак толкова блестящ, колкото е преекспониран от медиите.

Коментар