Браузърът се превръща и в торент клиент

WebTorrent дава нова степен на свобода на потребителите, тъй като елиминира необходимостта от използване на клиент-сървър архитектура

WebTorrent дава нова степен на свобода на потребителите при обмен на файлове

Нов протокол позволява обмен на файлове директно през браузъра, без необходимост от инсталиране на плъгини или торент клиенти. Кодът на проекта е достъпен в популярния онлайн ресурс GitHub.

Мрежовият протокол WebTorrent е написан на JavaScript и се явява проект с отворен код. Той вече се ползва от десетки уеб услуги, като например instant.io, GitTorrent, File.pizza, PeerCloud, Webtorrentapp, Fastcast, Colored Coins, Tokenly Pockets и други, които позволяват свободно споделяне на съдържание между потребители.

Обменът на файлове през браузъра може да се счита за P2P мрежа. WebTorrent дава нова степен на свобода на потребителите, тъй като елиминира необходимостта от използване на клиент-сървър архитектура, посочва разработчикът.

Ферус Абукадижи, създател на новия протокол, е обсебен от идеята за интернет, който функционира за сметка на самите потребители, т.е. съдържанието на уеб сайтовете се намира на компютрите на потребителите.

Протоколът WebTorrent е достъпен в браузъри Chrome, Firefox и Opera, както и в мобилни устройства на база Android и Microsoft Edge. Свързването към пиърингова мрежа на основата на WebTorrent обаче е невъзможно през BitTorrent клиент – изисква се WebRTC клиент.

Коментари по темата: „Браузърът се превръща и в торент клиент”

добавете коментар...

  1. Умно

    Много мало-умно особено ако се ползува с мобилни устройства с продавания скъпарски мобилен Интернет ограничен по количество трафик от телефонните оператори.

    За няколко дена до седмица ще се изчерпи лимита на трафика на така рекламирания неограничен мобилен телефонаджийски Интернет.

Коментар