Буш разписа подслушването на GSM-и

Президентът на САЩ Джордж Буш подписа законопроект, който развързва ръцете на спецслужбите да прослушват абонатите на мобилните оператори. Аргументът е борбата срещу тероризма, предаде Асошиейтед Прес.

Документът е принципно нова мярка в американското законодателство, която е необходима за сигурността на гражданите на САЩ, посочва президентът.

По-рано законопроектът беше одобрен от Американския конгреса, след многомесечни дебати.

В окончателния текст отпадна предлаганата поправка за снемане на съдебната неприкосновеност на телекомуникационните компании, участващи в програмата за тайно подслушване на гражданите след терористичните актове от 11 септември 2001 година.

Сега се очаква Буш да анулира съдебните искове към мобилните оператори във връзка с нарушените права върху частната кореспонденция. Това ще спаси въпросните компании от плащане на глоби в размер на стотици милиони долари.

Одобреният законопроект санкционира достъпа на спецслужбите до електронните писма на чужденци, които се пазят на американски сървъри.

След инцидента на 11 септември Агенцията по национална сигурност на САЩ започна тайно да прослушва всички телефонни разговори на територията на страната. Големите оператори като AT&T, Verizon и BellSouth предоставиха съответната информация по искане на властите.

Коментар