Linux дава заявка за главната роля в мобилните телефони

Операционната система Linux има всички шансове да се наложи като доминираща платформа в мобилните хендсети. Напоследък водещи компании от индустрията декларираха дългосрочна ангажираност към Linux. През юни беше създаден Linux алианс, в който влязоха производители и оператори от ранга на Motorola, NEC, NTT DoCoMo, Panasonic Mobile Communications, Samsung Electronics и Vodafone. Всички те заявиха, че разработват заедно обща мобилна платформа, базирана на Linux.
Тази седмица още една компания направи обявление, което идва да потвърди амбициите на индустрията да превърне Linux в основна система за мобилни апарати. Trolltech, производител на мобилни операционни системи, ще се опита да даде тласък на Linux разработките с апарат, за който твърди, че е напълно препрограмируем.
Нейният Greenphone ще бъде предоставен на независими софтуерни разработчици, за да създават и тестват приложения за Linux телефони. Обикновено, мобилните телефони са блокирани от производителите и операторите, така че потребителите да не могат да “бърничкат” по базовия софтуер.
С този си ход Trolltech се надява да разшири позициите на своята мобилна Linux платформа, както и на потребителския си интерфейс Qtopia. Компанията ще предлага Greenphone като част от цялостен пакет за разработка на мобилни приложения за Linux платформа.
Според анализатори, Greenphone е първият отворен Linux телефон за разработчици. Въпреки че не е комерсиален апарат, той има всички функции на съвременните смартфони. Разработчиците могат да използват неговите възможности, за да създават уникални приложения.
Все пак, най-голям тласък на пазара може би ще дадат Linux инициативите на гиганти като Motorola, прогнозират анализатори от Ovum. Компанията предлага хендсети от висок клас с Linux вече няколко години, като досега е продала милиони от тях. Тази седмица Motorola обяви курс към интегриране на отворената операционна система и в масовите си серии телефони, така че в следващите две години от 50 до 60% от нейните хендсети да бъдат Linux базирани.
Определено пазарът има нужда от стандартизирана версия на Linux за мобилните апарати. Коя платформа ще се наложи зависи от поддръжката на операторите, смятат анализатори. От Motorola заявиха през седмицата, че ще работят за специфициране на стандартни модули Linux софтуер както на ниско ниво – ядро на системата, така и на ниво приложения.  
Пак според Motorola, Linux вече е изпреварила Microsoft като операционна система за мобилни телефони и скъсява дистанцията от лидера на пазара – Symbian. Анализатори очакват и други производители на хендсети освен Motorola да преориентират стратегиите си към Linux.

по темата: „Linux дава заявка за главната роля в мобилните телефони”

добавете коментар...

  1. Paparaka

    Всеки от нас не говори вместо всички, аз предпочитам Свободен софтуер и ако ти Библиотекарко имаше поне малко наблюдение върху движението за свободен софтуер, щеше да знаеш че в него се влагат много повече усилия от колкото в които и да е платен и от него също се печелят пари и то доста.

    Когато излезе линукс базирания телефон който мога да го барам както ми скимне, ще си купя два!!!

  2. Библиотекарко

    Димитър,
    невъзможно Майкрософт да загинат..това си е мощ ,която много трудно може да бъде изместена от пазара.Всеки от нас предпочита да използва операционна система която се поддържа.Не сте ли си задавали въпроса ,като е безплатен един ОС ,кой печели от това и колко усилия се влагат в него ?? Аз лично предпочитам Windows/платен софтуер/,ясно е ,че се чупи много лесно и е много по-уязвим от от Unix/Linux OS ,но все пак…

  3. Димитър

    Айде още 2-3 години и дай боже Майкрософт съвсем ще загинат 🙂

Коментар