Властта отчете много големи е-успехи

Властта отчете много големи е-успехи
Оценките от Брюксел потвърждавали добрите резултати
18/08/2006
За една година от създаването за пръв път у нас на Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР) е постигнат сериозен напредък в модернизирането на българската администрация. Това каза министър Николай Василев при представянето на отчета за работата на МДААР от старта му досега. Тази оценка се споделя и от евронаблюдатели в Брюксел, които в междинния доклад на ЕК през май т. г. са отбелязали успешни резултати в административната реформа, припомнят от ведомството.
11 658 служители са завършили ИТ курсове. До края на годината предстои втори етап от обучението по компютърна грамотност за още 10 000 служители от администрацията и за 1000 магистрати и съдебни служители.
Електронното правителство прави първи крачки, твърди отчетът на министър Василев. МДААР е предоставило общо 1500 компютъра и 300 компютърни конфигурации от по-висок клас на всички областни и общински администрации в страната. Висшият съдебен съвет е получил 100 компютъра за нуждите на прокуратурата и съдилищата. Предстои предоставянето на над 2000 електронни подписа на всички общини и областни администрации.
До края на годината ще бъде внедрена софтуерна система за документооборот и ще им бъде предоставена периферна техника за оборудване на центровете за обслужване на граждани и в най-малките общини, обещават от МДААР.
В момента пък текат процедурите за избор на изпълнители на два основополагащи за развитието на електронното правителство у нас проекта – за създаване на интеграционна система за електронното правителство и за изграждане на пилотна интеграционна система за е-област.
МДААР разработи поредица от нормативни документи, които да регламентират правната основа за изграждането и функционирането на е-правителството. Народното събрание прие Закон за електронната търговия, с който се регламентират услугите на информационното общество и се въвеждат ясни изисквания към доставчиците на информационни услуги.
МС одобри Българска национална рамка за оперативна съвместимост на информационните системи в изпълнителната власт, а министър Василев утвърди Инструкции за изграждане и функциониране на регистрите за електронни услуги и информационни обекти.
Предстои внасянето в МС на Закон за електронното управление. В момента МДААР събира мнения и препоръки по проектозакона, който е публикуван на интернет страницата на министерството.
В администрациите в цялата страна все по-широко се използва принципът на обслужване "на едно гише" – 71% от структурите на централната администрация, 100% на областната и 68% на общинската са въвели този начин на работа с граждани. По проект на МДААР е разработен и модел за обслужване на принципа "събития от живота", който ще бъде пилотно въведен в общините Добрич, Ловеч, Горна Оряховица и Търговище.
Чрез софтуерни решения се модернизира и обслужването по ГКПП-тата. В края на юли т. г. на ГКПП – Лесово пилотно стартира локална информационна система за извършване на плащанията чрез въвеждането на "единен фиш", чието внедряване предстои и в останалите гранични контролно-пропускателни пунктове. България е една от първите страни, използващи подобен метод на работа, който ограничава плащанията в брой и съответно възможностите за корупционни практики, посочват от МДААР.
През 2006 г. беше извършен и процес на оптимизация на административните структури, с което числеността на служителите до 17 август 2006 г. е намалена с 5264 щатни бройки.

Коментар