Как да прехвърлим музика и видео от iPod към PC

За да защити авторските права на песни, музикални изпълнения и видео записи, съхранявани на iPod, както и да намали пиратството, Apple е направила трудно копирането или прехвърлянето на аудио и видео файлове от iPod към PC или ноутбук. Механизмът за защита против копиране не включва сложни алгоритми на криптиране. Имената на файловете, съхранявани на iPod, са кодирани, и при опит за такова прехвърляне, на операционната система се казва, че файловете ще бъдат невидими за обикновените потребители.
iTunes позволява само еднопосочна синхронизация на музикални файлове от компютър към iPod. Така че, ако по някаква причина желаете да прехвърлите видео и аудио файлове обратно от iPod на Windows PC, следвайте описаните по-долу стъпки:
1. Включете вашия iPod към USB или FireWire порт на компютъра. Ако нямате инсталиран iTunes, преминете към стъпка 2. Ако iTunes е инсталиран и получите съобщение за това дали искате да асоциирате този iPod с този компютър и да изтриете неговото съдържание, натиснете Не. В противен случай ще загубите вашето единствено копие на библиотеката в iTunes. Освен това, уверете се, че е избрана опцията за разрешено използване на диска “Enable Disk Use”.
2. Отворете My Computer или Windows Explorer. iPod трябва да бъде автоматично разпознат като подвижен твърд диск.
3. Кликнете върху иконата на iPod, за да отворите съдържанието на устройството. Ако не виждате папка “iPod Control”, то тя е скрита и невидима. За да я видите, в менюто на Windows Explorer отидете на Tools -> Folder Options -> View и сложете отметка на опцията за показване на скрити файлове и папки “Show hidden files and folders.”
4. Отворете папката “iPod Control” и след това папката Music. Последната съдържа музикални и видео файлове, разпределени в папки. Копирайте библиотеката в папката My Music на твърдия диск на компютъра. Копираните файлове имат неразбираеми имена от четири букви. За да разкриете имената на песните и други данни за тях, добавете файловете в библиотеките на Windows Media Player или iTunes или превключете към изглед “Tiles” в Windows Explorer. Преименувайте файловете, ако е необходимо.
Извън описаните по-горе ръчни способи за копиране и прехвърляне на музикални библиотеки от iPod към компютър или импортиране в iTunes, могат да се ползват специализирани програми, наричани често iPod Manager, които имат функцията за копиране от iPod. Такива са безплатната SharePod, PodPlus (безплатна за 15-дневен тест) или платената Anapod Explorer ($24.95).
За MacOS X опитайте безплатните Broken Helix и Robs iPod Exporter, а за Linux – GUIPod. PodUtil ще работи както на Windows (Windows 2000/XP), така и на Mac платформи (Mac OS 9, OS X), но трябва да заплатите лицензна такса.
Прехвърлената музика ще се възпроизвежда без никакви ограничения, ако песните са свалени от CD-та. Ако песните или видеото са купени от музикалния магазин iTunes, те ще се слушат или гледат в iTunes, след като “оторизирате” компютъра. За да направите това, опитайте да прослушате един закупен файл. Ще бъдете подканени да въведете вашите потребителско име и парола за  iTunes.

Коментар