Български стартъп предлага интернет бойлер

Днес интернет-бойлер може да звучи дори налудничаво, но съвсем скоро това ще е стандарт при тези уреди, казват от Pro Smart

Днес интернет-бойлер може да звучи дори налудничаво, но съвсем скоро това ще е стандарт при тези уреди, казват от Pro Smart

Умни бойлери, свързани с интернет, вече са достъпни и на българския пазар. Доскоро това бе част от футуристичните и скъпи сценарии за напредъка на „интернет на нещата” (IoT), а днес е факт – разработка на български стартъп.

Преди три години приятели решават да автоматизират домовете си, но не чрез познатите индивидуални решения, а с едно универсално устройство. Целта, която си поставят, е то да има двуцифрена цена, за да не изисква допълнителни разходи и да може универсално да се свързва към интернет.

Две години по-късно се ражда BBoil – джаджа, която се свързва към бойлера и дава възможност за пълно функционално управление през интернет. Разработчиците решават да не го ползват сами, а да споделят резултата с всички.

Управлението на бойлерите се извършва чрез смартфон или компютър и позволява задаване на графици на работа съобразно желаната температура

Управлението на бойлерите се извършва чрез смартфон или компютър и позволява задаване на графици на работа съобразно желаната температура

Според управителя на Pro Smart – Иво Мирчев, най-голямата полза от BBoil се реализира с икономията на електричество. Управлението се извършва чрез произволен смартфон или компютър и позволява задаване на графици на работа на бойлера или отоплителния уред съобразно желаната температура.

Системата се саморегулира и обучава. Анализирайки навиците на потребителя, тя автоматично предлага най-оптималния сценарий за работа на бойлера, съчетаващ достатъчно количество топла вода при минимално изразходване на електрическа енергия.

Освен това системата има редица защити и настройки, които й позволяват да изключи бойлера при прегряване или да спре работа, докато се къпете. Температурата се засича на всеки 5 секунди, записва се в база данни и анализира всеки цикъл.

Веднага след появата на BBoil, производителите на бойлери проявяват интерес към разработката и една от водещите компании вече го вгражда в самите бойлери, съобщиха от Pro Smart. „Днес интернет-бойлер може да звучи дори налудничаво, но съвсем скоро това ще е стандарт при тези уреди”, убеден е Росен Иванов, мениджър разработчици в компанията.

Коментари по темата: „Български стартъп предлага интернет бойлер”

добавете коментар...

  1. прост народ сте ей

    ех, че сте злобни енд лузери…

  2. nezabravima

    vsashtnost nikakva informcia ne se poluchava ot novinata …. i dali korabat e akustiral uspeshno ?

  3. Anonymous

    Лошо няма. Бойлер с дистанционно. А за дистанционно се използва телефон. И мери температурата на водада даже.

  4. Цъко

    На всичко се слага смарт, …, смарт и ще стартъп и за смарт клизма управлявана от смарт ай-фон на ейпъл и на феейс бука ще се качва автоматично статус – кога, къде и колко пъти човек ползва тоалетната.

  5. Гергана Петкова

    Не е демонстративно. Това е масов продукт. Все още не са стартирани продажби в търговската мрежа. Реално устройството мери температура (има възможност за влажност и др.) и прекъсва “фазата” на бойлера. Съвсем малко търпение още. Ще предоставим и демо акаунт за тестване.

  6. user

    Всичко изглежда като едно демо, оставя с впечатлението че всичко това е само с демонстративна цел. Никаква информация как работи, с какви уреди работи, каква е тази “джаджа, която се свързва към бойлера”. Иначе похвално за усилията.

Коментар