Foxconn преговаря за придобиване на Sharp

Тери Гоу преговаря с японски банки, кредитори на Sharp, за покупка на компанията

Тери Гоу преговаря с японски банки за покупка на Sharp

Тери Гоу, председател на борда на директорите на Foxconn, лично се е заел с покупката на японския производител на електроника Sharp, съобщи Блумбърг, позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

Мениджърът е пристигнал в Токио и преговаря с представители на банките Mizuho Financial Group и Mitsubishi UFJ Financial Group, които са основни кредитори на Sharp, както и с редица правителствени чиновници.

Твърди се, че предложението на Foxconn включва покупка на привилегировани акции на Sharp, принадлежащи на банките, на обща сума от 200 млрд. йени (около 1,7 млрд. долара).

По-рано Foxconn, най-големият производител на ИТ продукти по поръчка на големите брандове, беше готов да заплати за Sharp сумата от 600 млрд. йени (около 5 млрд. долара), докато японският инвестиционен фонд Innovation Network Corp. предлагаше два пъти по-малко.

Ръководството на Sharp е склонно на сделка с фонда, тъй като това ще му позволи да задържи технологиите в Япония и по-тясно да си сътрудничи с местния бизнес. Според агенция Nikkei, банките са склонни да предадат безплатно принадлежащите им привилегировани акции на Sharp.

Блумбърг коментира, че Foxconn може да стане силен партньор на Sharp, като осигури на японската компания финансова помощ и поддръжка на оперативната й дейност.

Коментар